IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът на борсите в Азия се повиши в очакване на търговската сделка

От основните индекси единствено австралийският бенчмарк ASX 200 отчете понижение

12:24 | 13.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Повечето от борсовите индекси в Азия приключиха първата сесия за тази седмица на зелена територия. Вниманието на инвеститорите е насочено основно към подписването на търговската сделка от първа фаза на преговорите между САЩ и Китай, което се очаква по-късно тази седмица, информира CNBC.

В континентален Китай индексът Shanghai composite нарасна с 0,75% и затвори при 3115,57 пункта, докато бенчмаркът Shenzhen composite се повиши с 1,36% до 1822,35 пукната. От своя страна индексът Shenzhen component отчете ръст от 1,47% до ниво от 11 040,20 пункта.

В сряда, президентът на САЩ Доналд Тръмп и китайските преговарящи трябва да подпишат дългоочакваната частична търговска сделка между двете страни. Вицепремиерът на Китай Лю Хъ, който ръководи китайския екип за преговорите със САЩ, ще пристигне във Вашингтон днес, съобщиха от американското Министерство на търговията.

Сделката ще включва някои облекчения на митата върху китайския внос от страна на САЩ в замяна на увеличение в закупуваното количествено американски селскостопански стоки и промени в правилата за интелектуална собственост и трансфера на технологии от страна на Китай.

„Основният детайл ще бъде времето на очакваната отмяна на митата“, посочва Хан Тан, пазарен анализатор в FXTM. "Намаляването на тези бариери пред търговията по-скоро трябва да даде на световната икономика повече време да се възстанови и предостави повод на инвеститорите да се ориентират към по-рискови активи, включително тези на развиващите се пазари", добави той.

Хонгконгският индекс Hang Seng също се повиши с 1,11% до 28 954,94 пункта. Акциите на Sunny Optical поскъпнаха с 2,61%, а тези на Lenovo - с 3,20%. Книжата на Razer се търгуваха с 8,33% по-високо. От компанията обявиха по-рано този месец, че са подали заявление за лиценз за онлайн банкиране в Сингапур.

В Южна Корея бенчмаркът Kospi нарасна с 1,04% и затвори при 2229,26 пункта.

Борсата в Токио остана затворена заради национални празници.

Австралийският индекс ASX 200 се понижи от своя страна с 0,37% до ниво от на 6903,70 пункта. Акциите на Origin Energy поевтиняха с 1,72%. Книжата на Woodside Petroleum и Santos отчетоха понижения в стойностите си съответно с 1,20%, и 0,56%.

Към 11:50 ч. българско време йената се търгуваше на ниво от 109,82 йени за долар, а австралийският долар достигна стойност от 0,6903 щатски долара.

Тайванският индекс Taiex нарасна с 0,74% до 12113,42 пункта.

Президентът на Тайван Цай Ингвен бе преизбрана на изборите през уикенда. Тя победи основния си опонент Хан Куо-ю от партията Kuomintang, подкрепяща тесни връзки с Китай, с повече от 2,6 милиона гласа.

Междувременно Филипинската фондова борса не отвори в понеделник, след като вулкан близо до Манила изхвърли огромни количества пепел и пара. Това доведе до отмяна на полети и затваряне на училища и правителствени служби, посочва съобщение в Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още