IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повечето азиатски борси приключиха с ръстове въпреки атаката срещу Aramco

Книжата на големите петролни компании в региона записват сериозни ръстове в стойността си на фона на нарушения добив на петрол в Саудитска Арабия

11:26 | 16.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

По-голяма част от борсовите индекси от азиатско-тихоокеанския регион приключиха първата сесия от седмицата на зелена територия въпреки сътресенията на петролните пазари заради атаката с дронове срещу производствено съоръжение на държавната саудитска петролна компания Saudi Aramco , съобщава CNBC. 

Китайският континентален измерител Shanghai composite отчете спад от 0,23 на сто до 3024,38 пункта.

Хонконгският показател Hang Seng изтри 326,34 пункта, или 1,195, от стойността си, приключвайки сесията на равнище от 27 026,35 пункта.

Забавянето на китайската икономика се задълбочава през август, регистрирайки своя най-бавен темп на растеж от 17 години и половина на фона на продължаващите търговски търкания със САЩ и забавянето при  местното търсене.

Растежът на индустриалното производство неочаквано се забавя до 4,4% през август, спрямо същия период през 2018 г., регистрирайки своето най-бавно темпо от февруари 2002 г. Този показател отчита спад спрямо юли, когато е отчетен  4,8-процетен ръст. Анкетирани от Ройтерс анализатори прогнозираха увеличение на промишленото производство до 5,2%.

Австралийският индекс ASX 200 напредна с 0,06% до 6673,50 пункта подпомогнат от ръста в цената на акциите на компаниите от енергийния сектор.

В Южна Корея, местният измерител Kospi отчете ръст от 0,64% до 2062,22 пункта.

Книжата на производителя на чипове SK Hynix поевтиняха с 3,75 на сто.

Борсата в Токио е затворена днес заради национален празник.

азия азия

Основна тема във фокуса на инвеститорите в Азия през днешната сесия беше атаката с дронове срещу най-голямото съоръжение за обработка на суров петрол на саудитската компания Saudi Aramco, която изгуби продукция за около 5,7 млн. барела дневно.

За петролните пазари това е най-лошият внезапен срив в историята, надминавайки загубата на кувейтските и иракските доставки на петрол през август 1990 г., когато Саддам Хюсеин нахлу в съседната държава.

След атаката книжата на някои от най-големите имена в петролната индустрия поскъпнаха значително. Цената на акциите на австралийските Woodside Petroleum и Santos се повиши съответно с 4,59 на сто и 4,6 на сто. Тези на южнокорейската S-Oil поскъпнаха с 2,81%, докато книжата на търгуваната на борсата в Хонконг Petrochina отчетоха ръст в стойността от 5,45 на сто.

На валутните пазари доларовият индекс се понижава с 0,04% до 98,22 пункта.

Японската валута се търгува при 107,88 йени за долар. От своя страна австралийският долар поевтинява с 0,04% спрямо долара, разменяйки се срещу 0,6874 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още