IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само един човек на света може да окаже влияние върху Владимир Путин

Си Дзинпин трябва да заеме по-твърда позиция и да бъде посредник в преговорите между Украйна и Русия, смята икономистът Стивън Роуч

15:35 | 07.03.22 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Има само един човек на света, който може да окаже влияние на руския президент Владимир Путин в този момент - китайският му колега Си Дзинпин, смята икономистът Стивън Роуч. Пред CNBC той коментира, че най-доброто, което може да направи Китай, е да бъде посредник на мирно споразумение между Русия и Украйна.

Според икономиста Китай държи силна карта и е крайно време да я използва в този конфликт.

На 24 февруари Москва започна военна операция на територията на Украйна. Военните действия продължават вече 12 дни, като украинските власти докладват за сериозни разрушения на инфраструктурата, човешки жертви и други щети.

Заради случващото се в Украйна САЩ и Европа наложиха серия от санкции, които засягат както физически лица, така и руски финансови институции. Сега партньорите обсъждат още по-сериозни санкции, които този път да засегнат и енергийния сектор на Русия.

Китай обаче отказва да се присъедини към усилията на Запада да притиснат Владимир Путин със санкции. Пекин отказва да нарече и действията на Русия в Украйна инвазия и настоява, че проблемът ще се реши с преговори. Но в същото време Пекин леко се дистанцира от Русия.

Китай се въздържа при гласуването в ООН на резолюцията, която осъди действията на Русия в Украйна. Документът беше подкрепен с рекордните 141 гласа в Общото събрание на организацията като против гласуваха едва пет държави - Русия, Беларус, Еритрея, Северна Корея и Сирия.

В началото на февруари Владимир Путин и Си Дзинпин се срещната в Пекин преди началото на олимпийските игри и двамата си обещаха партньорство без ограничения и сътрудничество срещу Запада. Сега Китай определено седи стъпка назад.

Стивън Роуч обаче смята, че Пекин трябва да заеме по-твърда позиция и да заплаши Путин, че "ще му дръпне килима" изпод краката. За Китай ще бъде огромна грешка да се обвързва с Русия в този момент, когато останалият свят прилага такъв натиск срещу страната. Ако Китай се съюзи с Путин сега, името на страната ще се обвърже с действията на Русия и ще засегне образа на страната за дълго време, отбелязва анализаторът.

"Той не може да си позволи да поддържа този курс - това ще бъде историческа грешка за Си Дзинпин", категоричен е Роуч.

През почивните дни китайският външен министър Уан И разговаря с американския държавен секретар Антъни Блинкен и е посочил, че ситуацията е стигнала до точка, която "Китай не е искал да види", посочва още CNBC. Той е повторил отново, че сега са нужни преговори, които да успокоят ситуацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Си изобщо не е глупав. Предпочита да почака да види кой ще клекне пръв. Току виж са си прибрали заграбените територии в Сибир точно от Русия :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 3
korn
преди 2 години
Китай беше бедна комунистическа държава, преди Запада да прехвърли производството си там и да отвори пазарите си за китайски стоки. Това доведе до обедняване на Запада и голям възход на Китай. От глобализма най много спечели Китай. Дано китайците осъзнаят, че ние на Запад, не искаме война, но това не може да продължава. Нещата отиват натам, Запада да се затвори и тогава Русия, Индия, Китай и мюсулманските катуни ще се самоизядът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
Тцъ, тцъ, тцъ- не си ли виждате оцапаните ***- ОТВСЯКЪДЕ СТЕ ЗАОБИКОЛЕНИ С НАТОВСКИ ДЪРЖАВИ;0 Ако НАТО НАИСТИНА поиска, ще падате дори на колене;0 Не разбирате ли, че с айкюто ви от под 80 единици не сте желани дори като нискоквалифицирани работници никъде;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 4
redcretin
преди 2 години
Неговия психиатър :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 1
Whitestar
преди 2 години
Отношението Китай - Русия е традиционно. С развоя на събитията, все още не е проличал цивилизционния социално-икономически напредък на Поднебесната. В този момент, вероятно САЩ биха имали най-силно влияние върху нея, но то не би могло да бъде директно. Най-добре би било европейските лидери и тези зад океана да действат заедно, в дипломатически план, в името на мира и икономическите резултати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 3
baba_meca
преди 2 години
Да прав си- територията на Русия намалява. Украйнците обкръжават Петербург и вече са завзели Москва. малко им остава -още 2-3 седмици и цялата Русия е тяхна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
pepe
преди 2 години
Искат Си да повлияе на Путин? Ами да бяха помислили и да не бяха му обявявали бойкот на олимпиадата във връзка с спазването на човешките права. Сега ако не се дистанцирал Китай, щяло да повлияе на репутацията му дългосрочно - репутация която само преди месец запада очерняше. По скоро Китай няма да забрави това дългосрочно, а и си имат собствени интереси да преследват. Запада да внимава да не вземат Южна Корея и Япония да не се емпаципират, че изобщо не са доволни от цени от 4000 долара за 1000 м3 газ, а на всичко отгоре искат да им ограничат доставките за сметка на закъсала Европа - много трудно баланциране предстои, то не е само да искаш а и да можеш да го постигнеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 4
Oбичам България
преди 2 години
Защо да оказва влияние? Китайците много добре се възползват от ситуацията и засилват влиянието си върху Русия. Въпрос на време е Китай да граничи с Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
да бе ... колкото и Рузвелт и Чърчил спряха Хитлер ... американските и английските "интереси" не са свързани с мирното уреждане на този проблем , напротив !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
pinoccio
преди 2 години
Защо така измествате фокуса? Има още един човек, който може да му повлияе и това е американският президент Джо Байдън. Далеч повече работа ще свърши от Си Дзинпин. Само да каже, че Украйна няма да влезе никога в НАТО и Путин си е отишъл. Ето го мирното решение на въпроса. Останалото са чисти спекулации и лъжи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още