IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и Япония подписаха ограничена търговска сделка

Първата и третата по големина икономики в света отложиха темата за автомобилните мита за бъдещи разговори

09:15 | 26.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на САЩ Доналд Тръмп (вдясно) и японският премиер Шиндзо Абе (вляво). <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на САЩ Доналд Тръмп (вдясно) и японският премиер Шиндзо Абе (вляво). Снимка: Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и японският премиер Шиндзо Абе подписаха в сряда ограничена търговска сделка, която намалява митата за американските селскостопански стоки, японските машини и други продукти, като същевременно допълнително предпазва от евентуални по-високи мита върху вноса на японски автомобили, съобщава Ройтерс. 

Тръмп заяви, че тази сделка ще отвори японските пазари за американски стоки на стойност около 7 млрд. долара годишно, като намали японските мита върху американското говеждо, свинско месо, пшеницата и сиренето.

Въпреки че споразумението не обхваща търговията с автомобили, Абе заяви, че е получил уверение от Тръмп, че Вашингтон няма да налага мита, с които преди заплашваше Токио.

„Между президента Тръмп и мен беше ясно потвърдено, че няма да се налагат допълнителни мита“, заяви японският премиер по време на пресконференция след срещата. „И с влизането в сила на нашите търговски споразумения вярвам, че и двете икономики ще могат да продължат да нарастват и да се развиват“, добави още той. 

Постоянният американски търговски представител на Робърт Лайтайзър заяви след церемонията по подписването в кулоарите на Общото събрание на ООН, че двете страни ще решат въпроса с автомобилите на по-късен етап от преговори, който се очаква да започне през април 2020 г.

Автомобилите са основният елемент от търговската сделка за САЩ, като на няколко пъти Доналд Тръмп изрази критиките си спрямо Токио, че американските автомобилни производители нямат равен достъп до пазара на Япония с местните концерни.

Японският външен министър Тошимицу Мотеджи, който предварително договори споразумението с Лайтайзър, заяви, че докато сделката се изпълнява, нови мита няма да се налагат.

В изявление на японското правителство също се казва, че по-нататъшните преговори ще се стремят да премахнат съществуващите 2,5-процентни американски мита върху японски автомобили и няма да доведат до налагане на американски квоти за внос на японските коли.

Сделката в сряда бе посрещната с предпазлива радост от земеделските групи и депутатите, които заявиха, че се очаквали по-широкообхватно споразумение.

В рамките на сделката Япония ще отвори нови пазари за американски селскостопански продукти на стойност около 7 млрд. долара, заяви Тръмп.

„Японските мита вече ще бъдат значително по-ниски или премахнати изцяло за говеждото, свинското месо, пшеницата, сиренето, царевицата, виното и много други продукти“, подчерта американският президент.

Тръмп заяви също, че подписаното споразумението с японския министър-председател ще обхване и дигитална търговия на стойност 40 млрд. долара.

Въпреки това много от продуктите, които получават нов достъп, все още ще се сблъскат с мита, които постепенно ще бъдат премахнати в период от няколко години, като това важи за виното, етанола, сиренето, преработеното свинско месо, домашните птици, замразените картофи, портокалите, черешите и яйчните продукти.

Мотеджи каза пред журналисти, че свиването на митата за американските селскостопански продукти е в рамките на намаленията на митническите налози, предоставени на страните от търговската сделка на Транс-Тихоокеанското партньорство, от която Тръмп се отказа през 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още