Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Си Дзинпин иска да възстановява китайската икономика с вътрешно търсене

Китайският държавен глава очерта фокуса на Пекин към привличането на чуждестранни инвестиции и стабилизиране на търговията

Си Дзинпин иска да възстановява китайската икономика с вътрешно търсене

Китайският президент Си Дзинпин. Снимка: Bloomberg L.P.

Китайският президент Си Дзинпин призова за повече усилия относно реформите за стимулиране на вътрешното търсене, докато икономиката продължава стабилното си възстановяване от спада, причинен от мерките срещу коронавируса, съобщава Bloomberg.

Изказвайки се по време на заседание на Политбюрото по въпросите на икономическата политика, Си заяви, че Китай трябва да ускори развитието на своя модел на растеж с акцент върху увеличаване на местното производство, като същевременно продължи процеса по привличане на чуждестранни инвестиции и стабилизиране на търговията, съобщава Xinhua News Agency.

Данните, публикувани в петък, показаха, че производствените перспективи в Китай се подобряват за втори месец през юли. 

Коментарите на китайския президент предхождат поредица от политически срещи на високо ниво, които ще очертаят пътя на развитието на втората по големина икономика в света. 

Още по темата

Въпреки че в краткосрочен план лидерите на Китайската комунистическа партия (ККП) изразиха удовлетворение, че икономическият растеж се ускорява, в дългосрочен план Китай е изправен пред множество икономически проблеми, включително конфронтацията със САЩ, която би могла да създадат по-големи предизвикателства.

„Двойното циркулиране е новата стратегия на Пекин за справяне с новия свят. На обикновен език това означава „първо на вътрешния пазар“, посочва Лари Ху от базираната в Хонконг Macquarie Bank Ltd. „Изпълнението ѝ не е толкова ясно за нас на този етап, но идеята е да се засили китайското присъствие по веригите на доставка и да се намали зависимостта от чуждестранни доставчици“, добавя той.

Централният комитет на комунистическата партия ще се срещне през октомври, за да очертае следващия петгодишен план и дългосрочната визия на Китай до 2035 г.

Политиката

Въпреки че срещата на Политбюрото в четвъртък запази общата позиция за фискалната и паричната политика непроменена, тя добавя нов акцент за по-целенасочена политика. Партийните лидери също така призоваха за по-ниски разходи за финансиране на реалната икономика и разумен растеж на кредитите.

„Пекин потвърди, че цикличната политика е насочена към круиз контрол: непрекъснато въвеждане на фискални стимули, неутрална парична политика“, пишат в доклад икономисти, включително Робин Син от Morgan Stanley.

Ръстът на китайската икономика се ускори през юли с възстановяване на фабричното производство.

Официалният индекс на мениджърите по поръчки през юли се повиши до 51,1 пункта от 50,9 пункта месец по-рано, сочат данните, публикувани от Националното статистическо бюро.

Възстановяването на икономическия растеж продължава през втората половина на годината, тъй като ръководените от правителството инвестиции увеличават фокуса си, докато глобалното търсене се възстановява. Икономистите преразгледаха прогнозите си за растеж през цялата година и сега очакват, че икономиката на Китай ще нарасне с 2% през тази година.

Китайските политици се опитват да избегнат образуването на балони при активите на фондовите и имотните пазари, докато икономиката се възстановява, като в същото време поддържат тавана на дълга, който надхвърля над два пъти и половина размер на брутния вътрешен продукт на страната.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
0
 
1
преди 1 месец
„Пекин потвърди, че цикличната политика е насочена към круиз контрол: непрекъснато въвеждане на фискални стимули, неутрална парична политика“, пишат в доклад икономисти, включително Робин Син от Morgan Stanley.

Преведено на нормален език "неутрална парична политика" означава основен лихвен процент =0, а "фискални стимули" означава създаване на достатъчно национална валута за нуждите на икономиката чрез държавните инвестиции.

ПП "България на труда и разума" (БТР) отива още по-далеч като въвежда и автоматичен макроикономически стабилизатор в точка 4 на програмата си - постоянна държавна програма за гарантирана заетост, която автоматично създава точното количество национална валута, плащайки заплатата по тази програма. https://xn--90a4af.xn--90ae/bg/dokumenti/kratkata-versiya-na-programata-btr.html

Още от Азия
Разпродажбите при самолетните акции помрачиха настроението на борсите в Азия