IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започна подготовката за изборите за Горна камара в Япония

Целта на японския премиер Шиндзо Абе е да постигне мнозинство, което ще му даде право да извършва промени в конституцията

09:34 | 04.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Шиндзо Абе. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Шиндзо Абе. Снимка: Ройтерс

Днес започна регистрацията на кандидатите за предстоящите изборите за Горната камара в парламента на Япония на 21 юли, като управляващият блок на премиера Шиндзо Абе очаква да запази мнозинство макар и с по-малко места, помрачавайки надеждите за постигане на неговата цел за преразглеждане на конституцията.

Абе, който встъпи в длъжност през декември 2012 г., обещавайки да даде нов тласък на икономиката и да засили отбраната на островната държава, се опитва да наложи управляващата коалиция, ръководена от Либералнодемократичната партия, като гарант за политическа стабилност. В същото време той залага и на дипломатически опит, подчертавайки приятелските отношения с президента на САЩ Доналд Тръмп, пише Ройтерс.

Японският премиер подчертава също така и своя призив за преразглеждане на следвоенната конституция, свързан със засилването на позициите на Японските сили за самоотбрана (SDF), както е известна армията в страната. 

“Обещахме в нашата партийна платформа да вмъкнем SDF в конституцията“, посочва Абе, цитиран от местната информационна агенция Kyodo, в своята първа реч от кампанията в североизточния регион на префектура Фукушима.

Опозиционните партии се фокусират върху това, което те наричат заплаха за финансите на гласоподавателите, включително увеличаването на данъка върху продажбите през октомври до 10% и напрежението в обществената пенсионна система на фона на намаляващото и бързо застаряващо население на Япония.

Проучванията на медиите показват, че Либералнодемократическата партия е с много по-големи шансове от опозиционната Конституционнодемократична партия на Япония и другите от опозиционния лагер.

Изборите за Горна камара се провеждат на всеки три години за половината от местата а мандатът на нейните членове продължава шест години.

Абе заяви, че целта на либералдемократите и техния по-малък коалиционен партньор, партията „Комейто“, е да запазят мнозинството при местата, така че двете партии трябва да спечелят 53 места, за да ги добавят към 70-те, които няма да се избират сега.

Други партийни ръководители заявиха, че управляващият блок трябва да се стреми да спечели мнозинство, или 63 места.

Постигането на мнозинство от две трети при местата, необходими за преразглеждането на конституцията, ще бъде трудно, тъй като управляващата коалиция и нейните съмишленици ще трябва да си осигурят още 86 места, според информация от местния вестник Yomiuri.

Абе вече призна, че все още е преследван от съкрушителното поражение на своята партия по време на изборите за Горна камара през 2007 г., което доведе до неговата оставка два месеца по-късно. Абе успя да изведе Либералдемократическата партия до победа в пет национални избирателни кампании, откакто пое лидерския пост в партията през 2012 г. Той е напът да се превърне в човека с най-дълъг стаж като премиер на Япония, ако се задържи на своя пост до ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:17 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още