IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зелената вълна владее азиатските борси в началото на новата седмица

Инвеститорите изразяват оптимизъм за възстановяването на икономиката

11:37 | 08.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: gettyimages</p>

Снимка: gettyimages

Основните борси в Азия затвориха сесията в понеделник с повишения, след като публикуваните в петък данни за работни места в САЩ показаха неочакван скок на заетостта, повишавайки надеждите за бързо икономическо възстановяване от пандемията от коронавирус, информира CNBC.

В Япония измерителят Nikkei 225 добави 1,37% до 23 178,10 пункта, след като акциите на производителя на роботи Fanuc поскъпнаха с 4,01%. Индексът Topix се повиши с 1,13% и приключи сесията при 1630,72 пункта.

В континентален Китай измерителят Shanghai composite нарасна с 0,24% до 2937,77 пункта, докато показателят Shenzhen component се повиши с 0,31% до 11 215,76 пункта. Хонконгският индекс Hang Seng добави 0,07% до 24 788,08 пункта.

Междувременно данните, публикувани през уикенда, показаха, че износът на Китай се свил с 3,3% през май, докато търсенето продължава да бъде потиснато от блокадите срещу коронавируса в световен мащаб, съобщава Ройтерс. Все пак страната отчете рекорден търговски излишък за миналия месец след спад във вноса с 16,7%.

В Южна Корея показателят Kospi затвори с повишение от 0,11% при 2184,29 пункта.

Междувременно в Нова Зеландия акциите на Air New Zealand поскъпнаха с 9,15%, след като компанията обяви цел да се върне към „здравословни печалби“ до края на август 2022 г. В Сингапур книжата  на Singapore Airlines се търгуваха с 1,62% по-ниско, въпреки че компанията обяви, че е събрала повече от 10 милиарда сингапурски долара (7,18 милиарда долара) свежа ликвидност.

Акциите на Japan Airlines в Япония поскъпнаха с  около 3%, докато цените на тези на Korean Air Linesв Южна Корея се повишиха с 0,49%. Книжата на China Southern Airlines, листнати в Хонконг, отчетоха ръст  в цените си  с 3,66%. Акциите на  Cathay Pacific обаче поевтиняха с 1,35%.

Към 11:17 ч. българско време йената се търгува на ниво от 109,49 йени за долар, а австралийският долар - на стойност от 0,7 щатски долара.

Борсите в Австралия бяха затворени в понеделник поради честването на национален празник.

Ходовете в регионален план последваха увеличението на работни места в САЩ, оповестено в петък. От Министерството на труда заявиха, че икономиката в страната добави рекордните 2,5 милиона работни места през май.

 „Данните за заетостта в САЩ са в съответствие с показатели, които показват възстановяване на активността след дупката, в която изпадна американската икономика през април заради блокадата“, каза Джейсън Уонг, старши стратег в BNZ Markets.

Кингсли Джоунс, основател и главен инвестиционен директор на Jevons Global, обаче предупреди, че „вероятно е малко рано да кажем колко добре ще се развият тези цифри през следващия месец“. Изтъквайки, че повечето от новите работни места са по-нископлатени, той каза: „Все още трябва да изчакаме и да видим колко трайни са тези увеличения на заетостта.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:36 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още