IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

813 млн. евро са пратили емигрантите до края на ноември

За сравнение, от януари до ноември в българската икономика са влезли чуждестранни инвестиции в размер на 883 млн. евро

08:41 | 06.02.18 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Близо 813 млн. евро са пратили сънародниците ни зад граница на роднините си в България от началото на 2017 г. до края на ноември. Това показва справка на Investor.bg в информационните масиви на Българска народна банка (БНБ).

Спрямо същия период на 2016 г. парите са с 12 млн. евро повече.

За сравнение, от януари до ноември в българската икономика са влезли чуждестранни инвестиции в размер на 883,7 млн. евро, което пък е с 2,4% по-малко, отколкото за 11-те месеца на 2016 г. Трябва обаче да уточним, че данните на БНБ са предварителни.

Подобни числа обаче изглеждат обезпокоително на фона на прогнозите на финансовото министерство, заложени в доклада към Бюджет 2018. Според държавните финансисти притокът на преки чуждестранни инвестиции ще продължи постепенно да се възстановява, като размерът на им ще възлиза на около 4,3% от БВП средногодишно за прогнозния период до 2020 г.

В периода 2018-2020 г. БВП се очаква да нараства номинално с по около 4,5 млрд. лв., докато реалният растеж се движи в границите на 3,1 – 3,2%. На фона на прогнозата за растежа на Европейската икономика от 1,8 – 1,9% за същия период, икономиката на България има значително по-добри перспективи. Прогнозираното ускоряване на растежа на инвестициите в икономиката ще повиши приноса на капиталовите запаси за потенциалния растеж, коментират от МФ. 

Но както и миналата година, така и тази, явно не само инвестициите, а и паричните преводи от емигрантите ще дърпат икономиката напред.

Основните парични трансфери на българите продължават да идват от САЩ, Испания, Италия и Гърция. 

Добре е да отбележим също, че парите, които идват от българите, работещи в чужбина, всъщност са доста повече от отчитаната от БНБ статистика, тъй като в нея не се включват донесените пари в брой, а освен това БНБ отчита само преводите над 2 500 евро.

Голяма част от този паричен поток отива за покриване на текущи разходи, здравеопазване, образование и погасяване на заеми.

Миналата година най-много парични преводи от емигранти е имало през месец май – 88 млн. евро, а най-малко през ноември, когато гастербайтерите са изпратили 62 млн. евро.

Обезпокоителното е, че тези средства рядко се насочват към бизнес начинания и просто попълват дупките в семейните бюджети Освен това те правят „лоша услуга“ на много хора да търсят по-добра професионална реализация.

Предвид международната обстановка, подобен двигател на икономиката не може да бъде устойчив, а за да расте икономиката, тя има нужда от сигурност и нов бизнес, а не само от силно, изкуствено напомпано вътрешно потребление.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 1
makama
преди 6 години
според мен в България - корупция - НЯМА. Мога ясно, но много дълго да обясня моята теза . Юрист съм - няма да коментираме темата от правна гледна точка, т.е. съгласно НК.Ще кажа само следното :на ниско ниво - т.е. между субектите, имаме народопсихология.при обществените поръчки - управление с метода на власта.Корупция има в Германските държави - т.е. DE, FR, UK, US, CA, корупция има там където собствеността е основен фактор.Корупцията в EU и US е в чудовещни размери .... затова непрекъснато се легализира.... Само един факт за размъл :От 1990 г. не е правен одит на бюджета на пентагона....статистиката показва липси на документи за около 10 % от сумите за всяка година...не е висок процента, но бюджета си го бива... около 600 милиарда долара...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
makama
преди 6 години
Младо момче си ! Малко знаеш ! Слабо помниш !Расъждаваш за нас - с клишета.Политици - нямаме. Поне до сега аз не съм видял такива...Имаме - слуги, но не на народа, а на чужди сили...Основно, над 85 % тук господства Кремъл.Ако погледнеш биографиите на главните играчи, до един са бивши партийци и консомолци ... на БКП.Сегашните политици, са много по-добри от тези преди 1989 г.И образовани и .... меки... и хуманни ...Старите бяха главорези.... и съдисти ....Решават и правят това което им казват от Кремъл.ако кажат глад - глад за народа, кръв - кръв.... Сегашните една кокошка не могат да заколят....Относно - правилата и законите ....Това не са наши правила и закони ...европейска визия за азиатско общество ....Ние, българите сме оцелели в османският халифат 500 години, защото всяко правило сме заобикаляли... ако не можем да го заобиколим, тогава се мушкаме под него....Същото беше в социализма... чужд е за нас... 45 години стигнаха....Запомни едно от мен, стария човек....Всяко правило което ние създадем, ще се спазва от повечето от нас....Внесените от вън правила, дори да са от Европа - все няма да се спазват...За сравнение - виж гърците... те са със сходна на нас психология...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
kalendar
преди 6 години
клишета, клишета, клишета. Пълни глупости дрънкаш.На запад няма корупция ли?Кой ги е избрал тия политици?Тия дето са на запад виж как гласуват към днешно време - за тия дето ни управляват. Явно това си искат.Отделно - 813 млн. евро в транзакции над 2500 евра? 325 000 транзакции, ако са ги пускали по най-ниските нива. 900+ транзакции на ден. Егати. Аз не познавам нито един(повтарям - нито един) човек да е получил такова плащане от чужбина по банков път. Аз ли живея в измислен свят или БНБ послъгва?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
lyusien
преди 6 години
До 2 Не съм сигуренНапуснаха защото избираме *** неграмотни и корумпирани политици Правилата се нарушават ежедневно и се приемат неясни неразбираеми многозначителни и постоянно променящи се закони които са рай за измамниците и намазаните им адвокати Тези които напуснаха или част от тях може и да се върнат но когато правилата започнат да се спазват както правилата в страните където избягахаКогато спрем да се бием по улиците и шофираме като в дивия запад Но това зависи пак какви политици избираме+
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
kalendar
преди 6 години
ами в същност - не. Не трябва. Ако седяха тук БВП щеше да се покачва по-бързо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
lyusien
преди 6 години
Каквото и до си говорят политиците българите в чужбина са най големия инвеститор в собствената си страна С кешовите плащания и трансфери под 2500 долара вероятно сумата е над 1.2 милиарда евро- близо 50% от нарастването на Б В П Политиците в България трябва да кажат едно голямо благодаря на тези хора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още