Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Ананиев: Няма как да присъстват реформи в бюджета за здраве за 2020 г.

Бюджетът на НЗОК за следващата година мина на първо четене в парламента, 88 депутати от БСП и ДПС гласуваха "против"

Ананиев: Няма как да присъстват реформи в бюджета за здраве за 2020 г.

Снимка: Pixabay

Парламентът прие на първо четене бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2020 година. Очаквано парламентарните групи на БСП и ДПС гласуваха против предложения проект, а от останалите политически сили го подкрепиха.

"За" предложения законопроект гласуваха 120 народни представители, 88 депутати от "БСП за България" и ДПС гласуваха "против".

Цялата извършена дейност за болнична помощ ще бъде разплатена още тази година, заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. И подчерта, че ако остане ресурс предсрочно, още в края на декември, ще бъде платена част от декемврийската дейност на болниците. 

Кирил Ананиев отговори на критиките на БСП и ДПС, които не подкрепиха бюджета за здраве с аргумента, че липсват реформи в него. 

"Много се злоупотребява с това, че в този бюджет не виждаме реформите, които всички ние очакваме. Няма как да ги видим и недейте да политизирате този въпрос. Вие знаете, че дори да сме готови като правителство с проектите на нормативни актове, ние ще ги гледаме заедно с вас в парламента поне шест - седем месеца. След това трябва да създадем съответната организация, да подготвим системата, за да може да работи най-рано от 2021 година. Недейте злоупотребява, няма ги реформите, няма как да ги има и вие го разбирате много добре това", обърна се Ананиев към опозицията, цитиран от БТА. Министърът подчерта, че в този бюджет на НЗОК са заложени практически мерки, които ще създадат условия процесът по реформиране на модела да се ускори. По думите му така през 2020 г. трябва да се създаде цялата организация, за да влезе промяната в здравноосигурителния модел от 1 януари 2021 г. 

По време на дебата от ГЕРБ определиха бюджета на касата като "предвидим и устойчив". Лъчезар Иванов от управляващото мнозинство коментира, че разходите за здравеопазване у нас и по света нарастват значително във връзка с постиженията на медицината. "Българските граждани получават всички постижения в областта на медицината, като се започне от образната диагностика и персонализираната медицина. Нашите сънародници имат по-добър достъп до медицински услуги от много европейски страни", смята той. 

Още по темата

Иванов отбеляза, че разходите за здравеопазване у нас като размер от БВП са 4,5 на сто. Той посочи, че са увеличени парите за първична медицинска помощ - с 19 млн. лв., специализираната извънболнична медицинска помощ с 14 млн. лв. медико-диагностичната дейност с 4,3 млн. лв., денталните дейности - с 12,8 млн. лв., болничната медицинска помощ - с 233,8 млн. лв. 

Нигяр Джафер от ДПС разкритикува предложения законопроект като посочи, че с него "отново се натъкваме на едно дежа вю - нов бюджет със стари затлачени проблеми". Тя каза, че това е "бюджет на купеното време на спокойствие" от страна управляващите.

Джафер отбеляза, че за поредна година здравният фонд изнемогва от задълженията, които й възлагат народните представители всяка година. 

"Миналата година там беше прехвърлен Фондът за лечение на деца в чужбина, тази година ще възложим да се заплащат медицинските пособия за хората с увреждания - все задължения, които всъщност трябва да бъдат покрити със сумата, която ще увеличи бюджета на Касата", коментира тя. И посочи, че на първо място трябва да се преосмисли профилактичният пакет, който трябва да стане ефективен, скринингов, да се преосмисли ролята на направленията за специалисти, както и да се задели достатъчен ресурс за долекуване. "Продължаваме да твърдим, че има място за по-смели реформи, ние ще ги подкрепим. Тези реформи, обаче не са в този бюджет", категорична бе Джафер. 

Георги Михайлов от "БСП за България" отбеляза, че преди две години, в началото на своя мандат, министърът е обявил, че системата е болна и се нуждае от сериозно реформиране и нов начин на работа. "Две години по-късно получаваме повече от същото. Това в никой случай не може да удовлетворява БСП", каза Михайлов. 

Той коментира, че въпросните 4,5 на сто, които страната ни отделя за здравеопазване, са в пъти по-ниски на фона на БВП като абсолютна цифра и на фона на БВП на глава от населението в сравнение със страните от ЕС. Михайлов предупреди, че рязкото намаляване на средствата за лечение на български граждани в чужбина с повече от 50 на сто ще доведе до изключително сериозно напрежение. "Аз съм изключително изненадан, че минаха три години и основните идеи, с които се явихте на изборите, нито една от тях не е изпълнена", коментира Михайлов и визира електронното здравеопазване, тръжните процедури, заплащането на медицински изделия, електронната здравна карта. 

"Поглеждайки към този бюджет в областта на здравеопазването, ние оставаме не неудовлетворени, а натъжени от това, че нацията не получава решение на един от най-сериозните си проблеми", коментира Михайлов. 

Бюджетът на Националната здравноосигулителна каса (НЗОК) за следващата година, одобрен от правителството, предвижда 4,7 млрд. лева приходи и трансфери. Здравноосигурителните приходи са в размер на 4,6 млрд. лева, от които 3,1 млрд.  лв. са приходи от здравноосигурителни вноски и 1,5 млд. лв. са трансфери за здравно осигуряване. 

Разпределението на средствата за здравноосигурителни плащания е 2,85 млрд. лв за медицински дейности. За първична извънболнична медицинска помощ  са определени 244 млн. лв. За специализирана извънболнична медицинска помощ (вкл. за комплексно диспансерно (амбулаторно) наблюдение) – 264,7 млн. лв. А за  медико-диагностична дейност са предвидени 94,3 млн. лв.

За  болнична медицинска помощ  са заложени 2,247 млрд. лв. За дентални дейности са отпуснати 179,8 млн. лв. За лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели – 1,2 млн. лв. В това число се включват здравноосигурителните плащания за лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели за домашно лечение на територията на страната – 677, 3 млн. лв.

Общият бюджет за лекарства възлиза на 1,24 млрд. лева или ръст от 126 млн. лева. Лекарствени продукти, назначени с протокол, за който се извършва експертиза, е заложено 365,1 млн. лв. За лекарствени продукти за лечение на злокачествени заболявания в условията на болнична медицинска помощ, които НЗОК заплаща извън стойността на оказваните медицински услуги сумата е 466,6 млн. лв. За лекарствени продукти по списък за базова терапия на онкологични и онкохематологични заболявания, коагулопатии и други редки заболявания са определени 99, 9 млн. лв. Медицински изделия, прилагани в болничната медицинска помощ – 110 млн. лв.

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Хампарцумян: Не се очертава ръст на лихвите по кредитите заради COVID кризата