Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Бюджетът на ДОО за 2021 г. - началото на края на финансовата стабилност

Увеличавате пенсиите с цената на нов дълг, предупреди управляващите Хасан Адемов

Бюджетът на ДОО за 2021 г. - началото на края на финансовата стабилност

Снимка: Getty

Законът за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2021 г. беше приет на първо четене в Народното събрание, след като депутатите одобриха предложената финансова рамка с 95 гласа "за", 6 "против" и 1 "въздържал се".

Така приетият на първо четене бюджет на ДОО в пленарна зала залага от 1 януари 2021 г. увеличаване на минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст от 250 лв. на 300 лв. От същата дата се увеличава и максималният размер на получаваните една или повече пенсии от 1200 лв. на 1440 лв. месечно. За пенсиите, отпуснати до 31 декември 2020 г., се предвижда осъвременяване с 5% по т.нар. швейцарско правило. 

В същото време парламентът дава одобрение за рекорден трансфер към бюджета на общественото осигуряване от 6,2 млрд. лева заради все по-нарастващата дупка в бюджета на НОИ.

Именно към заложения дефицит бяха основните критики от страна на ДПС.

С предложения проект за бюджет се слага началото на края на финансовата стабилност на Държавното обществено осигуряване, коментира Хасан Адемов от ДПС, посочвайки рекордният заложен дефицит в бюджета на НОИ от 6,2 млрд. лева.

За него най-притеснителното е темпът на нарастване на дефицита – с 4 млрд. лева е нараснал само през управлението на ГЕРБ, посочи той. В същото време осигуряващите се лица няма как да възстановят тези средства, а и икономиката също няма как да компенсира, което означава, че дефицитът е за сметка на дългово финансиране. Когато текущи разходи се финансират с дълг, дългосрочно финансовата стабилност е застрашена, подчерта Адемов. 

С този бюджет разходите, покрити с осигурителни вноски, намаляват на 56% при 60% за 2020 г., което увеличава зависимостта на бюджета на ДОО от държавния бюджет, коментира от трибуната Адемов, посочвайки, че това е огромен натиск върху публичните финанси. В дългосрочен план фискалната политика, свързана с ДОО, ще бъде застрашена, смята той.

Още по темата

Хасан Адемов разкритикува и възприетия подход за ръст на минималната пенсия за стаж и възраст.

Пенсиите в България са ниски и въпросът е как да се направи така, че доходите на пенсионерите да се увеличат – чрез пенсиите или през социалното подпомагане, каза той и отбеляза, че с бюджета на ДОО за 2021 г. се създава проблем с факта, че половината от пенсионерите в България вече ще получават минимална пенсия. А това е проблем, защото огромната част от тях (70%) нямат осигурителен принос за такъв размер на пенсията.

Освен това предвиденото увеличение на пенсиите е много лош сигнал към осигурените граждани и директно ги съветва да не се осигуряват на реалните си доходи и да минат в сивия сектор, отбеляза още Адемов.

През социалното осигуряване, със социални мерки и популизъм трудно се печели доверието на избирателите, обърна се към управляващите Адемов. Той обърна внимание и на липсата на справедливост в бюджета със замразяването на коефициента за осигурителен стаж при изчисляване на пенсиите. По думите му този коефициент трябва да се размрази и да достигне 1,3, а не 1,2, за да може през осигурителния си стаж всички пенсионери да получат 10% увеличение на пенсиите.

Против финансовата рамка се обявиха и независимите депутати, отцепили се от БСП. Николай Иванов каза, че няма да гласуват за бюджета, защото увеличението на пенсиите с 5% е нищожно, замразява се за поредна година обезщетението за майчинство и за безработица. "За съжаление, и в края на управлението ви бедността и неравенството се запазват", заяви той.

В приходната част на бюджета на ДОО се очаква парите да се увеличат със 744 млн. лева. и да надхвърлят 8 млрд. лева. В същото време се предвижда разходите да нараснат с 1,38 млрд. лева.

През 2021 г. за изплащане на пенсии са предвидени 12,346 млрд. лв., което е с 1,770 млрд. лв. повече в сравнение с разходите през настоящата година. През първите три месеца на следващата година ще продължи и изплащането на допълнителни суми към пенсиите на всички 2,104 млн. пенсионери в размер на 50 лв.

Увеличава се минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица от 610 лв. на 650 лв. Минималният осигурителен доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители се запазва на 420 лв. Запазва се и размерът на максималния осигурителен доход за всички осигурени лица - 3 000 лв.

Минималното обезщетение за безработица и догодина остава 12 лева на ден.

За следващата година не са договорени минимални осигурителни доходи (МОД) по икономически дейности и квалификационни групи професии. Без налагане на административно увеличение на МОД и при планирано увеличение на минималната работна заплата с 6,6% от 610 лв. на 650 лв., средното увеличение на МОД през 2021 г. се очаква да бъде с около 4,5 на сто.

С проекта на Закон за бюджета на ДОО за 2021 г. министрите предлагат изменения в Кодекса за социално осигуряване, свързани с пенсиите от втория стълб.

По статията работиха: автор Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
2
 
3
abdul до: Invcom
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
МВФ повече никъде няма да ходи и никого няма да спасява. Много по-вероятно е него да се наложи да го спасяват.
0
 
5
 
2
Invcom до: abdul
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Проблеми с дълга ще разберете кога има - като дойде МВФ да "ни спасява" ... жална им майка тогава на всички дето чакат на бюджетна издръжка, помощи и пенсии.
3
 
1
 
1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Проблем с дълга има само ако лихвите са положителни.
Време е да лихвите да паднат сериозно под нулата.

Още от Бюджет и финанси
Парите в обращение са над 21,2 млрд. лева