Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Бюджетът на екоминистерството е с 10 млн. лева дефицит

Няма един лев за осъществяване на основните политики на министерството до края на годината, твърди служебният министър Асен Личев

Бюджетът на екоминистерството е с 10 млн. лева дефицит

Служебният министър на околната среда и водите Асен Личев представи своя екип и приоритетите в работата на министерството по време на мандата на служебното правителство. Снимка: БГНЕС 

Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ е с 10 млн. лв. дефицит към този момент, съобщи служебният министър на околната среда и водите Асен Личев на пресконференция, на която представи приоритетите и екипа си. 

„Бюджетът на Министерство на околната среда и водите е 64,5 милиона лева, към днешна дата го заварвам с 10 млн. лева дефицит“, съобщи служебният екоминистър.

Още по темата

Предприятието за управление на дейностите по околна среда (ПУДООС), на което Личев е разчитал много с бюджета си от 70 млн. лева, се оказва с дефицит от 24 млн. лева. Според министъра екоминистерството е имало изключително лошо управление. Той съобщи, че оценка на корупционния риск изобщо не е правена, липсват основни стратегически документи.

„Няма един лев за осъществяване на основните политики на министерството до края на годината", добави той. Личев обясни, че е искал при встъпването си в длъжност да забрани вноса на отпадъци за изгаряне.

„Оказа се, че нямам правна възможност, защото всеки, който е получил комплексно разрешително, в което има условие да изгаря отпадъци, то няма как да го забраня”, обясни служебният министър.

Искал също да започне почистване на реки, язовири и незаконни сметища, но нямало средства 

„Обърнах се към директора на ПУДООС да организира и финансира този вид дейност, но той ми каза: „Аз мога и да не управлявам ПУДООС тази година, защото няма с какво. Направих я зам.-министър поне да ѝ намеря работа”, заяви Личев.

Не е завършен и приет Национален план за управление на отпадъците 2021-2028 г., който по думите на Личев е с индикативна стойност 1,6 млрд. лева. По думите на Асен Личев не е завършена и приета от страна на кабинета и националната приоритетна рамка за периода 2021 – 2027 г. Разработването и одобрението на програмата за околна среда за 2021 – 2027 г. също не е завършено. 

От думите на министъра стана ясно, че планът за възстановяване и устойчивост ще бъде променен и преработен.

"Да вкараме в плана един спа център в „Овча купел“, който може да е най-големият в Европа, а и в света. Да направим инсталации за кинетично използване на енергията на Дунав съвместно с ръмънците по протежението на общата ни граница. Това е приложено в Австрия. Другата ми голяма мечта е да построим пристанище на Капитан Андреево", изброи бъдещите възможни проекти Личев.
 

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
БНБ ще оценява управлението на риска в стратегиите на банките