Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Бюджетът на НЗОК стана заложник на разрива между „новите“ и „старите“ партии

Вместо 4,5 млн. лв. повече, 29 млн. лв. по-малко в бюджета на Здравната каса

Бюджетът на НЗОК стана заложник на разрива между „новите“ и „старите“ партии

Снимка: БГНЕС

След поредица процедурни хватки и няколко прекъсвания за изясняване на технически подробности депутатите още не успяха да актуализират бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), както беше предварително планирано за днешния пленарен ден.

На практика дебатите по актуализацията на здравния бюджет повториха фарса с обсъждането на бюджета на Държавното обществено осигуряване, което продължи три дни.

В хода на дискусията по здравния бюджет депутатите приеха няколко различни предложения от парламентарните групи, които променят финансовата рамка и изискват допълнителни разчети.

Още в началото стана ясно, че бюджетът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за тази година ще бъде актуализиран със 105 млн. лв. Това стана заради по-рано гласуваните промени в Закона за актуализация на бюджета на Държавното обществено осигуряване и приетите промени за пенсиите. Така вместо увеличение с 4,5 млн. лв., както беше гласувано но второ четене във финансовата комисия, Здравната каса ще получи с 29,5 млн. лева по-малко спрямо предложението, внесено от кабинета. 

В началото на дебатите по актуализацията на здравния бюджет управителят на фонда проф. Петко Салчев предложи разпределението на бюджета с новите разчети да стане пропорционално.

Още по темата

„Бяха направени взаимоизключващи се предложения за бюджета на НЗОК, така че балансът да не се получи, да излезе на дефицит и то немалък. Искат да провалят актуализацията на бюджета“, каза председателят на бюджетната комисия и депутат от ИТН Любомир Каримански.

„ГЕРБ, ДПС и БСП правят разходи за пари, които ги няма. Дефицит означава, че трябва да се теглят заеми и да се вдигат данъци“, допълни председателят на групата на ИТН Тошко Йорданов.

ГЕРБ, ДПС и БСП правят разходи за пари, които ги няма, заяви Тошко Йорданов. Излязохме от зала, за да се консултираме какво можем да направим, каза той, цитиран от БНТ.

„Вътре се обсъжда бюджет без числа, парите за лекарите, медицинските специалисти, за болнична помощ, без да има числа. Приема се бюджет ангро, партиите, които са в пленарна зала - ГЕРБ, ДПС и БСП не проявяват грижа към бюджета, коментираМая Манолова. Нашата воля е да приемем утре бюджета на НЗОК по начин, който ще е полезен на лекарите, ще приемем всичко най-необходимо, за да защитим здравето на хората в условията на ковид“, допълни Манолова.

Христо Иванов от "Демократична България" каза, че от няколко дена парламентът е взет за заложник, за да не се позволи технологично да се пристъпи към обсъждане на измененията в правосъдната система. Той обвини ГЕРБ и ДПС в извиване на ръце, а БСП все още лавира, като изрази надежда, че от левицата ще направят правилния избор.

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
В следващите 2 години Сребърният фонд ще продължи да се управлява консервативно