IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетът за здраве за 2018 г. мина на първо четене в НС без министър

Депутатите приеха законопроекта за бюджет на НЗОК за 2018 г., в който се предвиждат 407 млн. лева повече за сектора

13:55 | 08.11.17 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Законопроектът за бюджет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2018 г. мина на първо четене в пленарна зала при продължителни и слаби дебати и в отсъствието на министъра в оставка проф. Николай Петров. Това предизвика сериозни критики сред народните представители.

На дебатите не дойде и заместник-финансовият министър и председател на Надзорния съвет на НЗОК Кирил Ананиев, който се очаква да стане здравен министър. От ръководителите в ресора в пленараната зала бяха само зам.-здравният министър Мирослав Ненков и управителят на Здравната каса проф. Камен Плочев.

Въпреки критиките от страна на опозицията и всеобщото мнение, че здравеопазването е недофинансирано, но и нереформирано, бюджетната рамка, която бе поставена на дебат, бе приета със 125 гласа „за“, 88 „против“ и без въздържали се.

Всички парламентарни групи оцениха заложените 407 млн. лева повече в бюджета за здраве за 2018 г., но се разминаха в позициите си дали допълнителните пари ще решат проблемите в здравната система. Управляващите настояха, че парите може да не решават всички проблеми, но ще дадат глътка въздух на системата. Опозицията беше категорична, че недоволството от българското здравеопазване е всеобщо и ще продължи и през следващата година зарази липсата на реални здравни политики и реформи.

В законопроекта са предвидени близо 3,865 млрд. лева приходи и трансфери и разходи в размер на 3,858 млрд. лева Бюджетът е с над 407 млн. лева спрямо този за 2017 г., като увеличението е основно за болнична помощ и лекарства.

Депутатите одобриха предложението за забрана за финансиране на нови медицински дейности и нови иновативни терапии през следващата година – въпросите, които бяха горещия картоф в тазгодишната бюджетна рамка.

Бюджетът не решава нито един проблем в сектора, отчете доц. Георги Йорданов от БСП, който откри дебатите. Няма заложени политики за помощ на държавните болници, които са затънали в дългове, посочи той. Депутатът предложи завишение на парите за клиничната пътека за раждания, която сега е 530 лева, ръст с 15% на пътеките в педиатрията и повече пари за дентални дейности, така че от септември да тръгне протезирането на възрастните хора.

Колегата му Иван Ибришимов заяви, че бюджетът не е адаптиран към потребностите на здравната система, защото се налага забрана за финансиране на нови медицински дейности и на иновативни лекарства. Според него така не се спестява нищо, защото пациентите биха ползвали услугите в друга държава в ЕС и така те ще бъдат платени пак от нашата НЗОК и то в пъти по-скъпо, отколкото в България.

Нигяр Джафер от ДПС отбеляза, че за първи път при дебати за здравния бюджет отсъства министър, който да го защити. Тя беше категорична, че парите са повече, но като следствие на повишената минимална заплата и минималните прагове.

От трибуната депутатът разкритикува намаляването на резерва на Касата от 10 на 3% или 114 млн. лева, което за нея не е далновидно решение, защото идеята е да има буфер, който да покрива недостиг в текущата година.

Джафер не одобри и за мораториума за финансиране на нови дейности и нови молекули.

От ДПС не са съгласни, че ако болница иска да разкрие нова дейност, няма да има право - свръхпредлагането е проблем само за столицата, а не за малките общини, посочи тя.

Тя определи рамката като бюджет на отложената реформа, на безизходицата и на опита да се осигури временно спокойствие на системата, но и като невъзможност да се спре финансовата деструкция. Ще виждаме фалирали болници, както и структури в извънболничната помощ – за първи път се очаква това да стане догодина, каза Джафер.

Грешката е в модела, заяви тя и призова за демонополизация на Здравната каса, което е записано и в програмата на управляващите. Споделете какво смятате да правите, защото няма идеи за реформа – ДПС ще подкрепят демонополизация и стъпки за електронно здравеопазване, посочи депутатът. Тя завърши с това, че ДПС не подкрепя бюджета, защото не решава проблемите, а ги задълбочава.

Георги Михайлов от БСП призова да се направи възможното до второ четене на закона да се пренасочат пари към общинските болници, иначе според него те ще фалират една по една догодина. Той даде категорично несъгласие за ограничаването на достъпа до иновативно лечение заради забраната за плащане на нови молекули догодина, като каза, че най-малкото това противоречи на правото на всеки български гражданин.

Относно демонополизация на Касата той каза, че това е сериозен и деликатен финансов въпрос, който трябва да бъде фокус за депутатите в следващите месеци.

Доц. Поповски от "Обединени патриоти" заяви, че групата подкрепя бюджета като макрорамка с правото за леко преразпределение по пера до второ четене. Той посочи, че секторът е недофинансиран и трябва да се цели делът на парите за здраве да стигне 8% от БВП през следващите години.

Джевдет Чакъров от ДПС допълни позицията на групата, като каза, че те не подкрепят предложения бюджет, защото повече пари не означава по-ефективно разходване. Системата е нереформирана, не са заложени никакви реформи, подчерта той. Народният представител също отбеляза мораториума за нови молекули през следващата година, както и че не се променят пропорцията на парите за болнична и извънболнична помощ.

Хасан Адемов от ДПС взе думата, за да обобщи, че дискусията по бюджета е вяла, защото няма заложени политики, а липсва и министър, който да защити план-сметката. Няма ясна визия какво да се случи в сектора, иначе Касата щеше да знае какво да финансира и с колко. Големият проблем е дефицитът в бюджета на НЗОК и на системата като цяло. Докато има лимити, ще има дефицити, каза Адемов и апелира при формиране на бюджета да се залагат политики, които да спрат течовете. Трябва да се промени коренно философията на системата, за да има адекватни политики, които да бъдат финансирани, заключи той.

Депутатът от ГЕРБ и председател на здравната комисия Даниела Дариткова заяви, че бюджетът предлага гаранции за стабилна финансова рамка и е база за бъдещи реформи. Тя подчерта, че парите за здравеопазване догодина са повече - и за първична, и за специализирана, и за дентална помощ. Има и повече за изследвания, най-много са ръстовете за болниците и за лекарствата. Тези параметри позволяват да се реализират промени догодина, заяви тя.

Няма как да не се съгласите с числата, така че реформата да се случи догодина, обърна се тя към опозицията, като допълни, че от управляващата коалиция са отворени за предложения за реформиране на системата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още