IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес климатът през септември остава на нивото от август

Прогнозите на мениджърите в промишлеността са песимисистични за развитието на фирмите през следващите шест месеца заради намалени поръчки от чужбина

18:15 | 30.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Стопанската конюнктура в страната през септември запазва равнището си от август, когато се понижи, отчита Националният статистически институт (НСИ). Общият показател на бизнес климата* се подобрява в строителството, търговията на дребно и сектора на услугите, като единствено в промишлеността се отчита понижение. 

В промишлеността спадът е с 2,1 пункта заради влошени оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията през следващите шест месеца и намаление на осигуреността на производството с поръчки от чужбина, съпроводено с понижени очаквания за дейността на фирмите през следващите три месеца.

Несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила продължават да бъдат основните проблеми за развитието на бизнеса, посочени съответно от 33,5 и 32% от предприятията.

Предприемачите не предвиждат промяна в продажните цени в промишлеността през следващите три месеца, са изводите в анкетата.

През септември показателят „бизнес климат в строителството“ се увеличава с 0,8 пункта, което се дължи на подобрените оценки на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията. Същевременно обаче очакванията им както за бизнес състоянието на фирмите през следващите шест месеца, така и за строителната активност през следващите три месеца, са по-резервирани.

Сред основните фактори, които затрудняват бизнеса, остават свързани с недостига на работна сила, конкуренцията в бранша и несигурната икономическа среда, като през последния месец се наблюдава засилване на неблагоприятното им влияние.

За продажните цени в строителството прогнозите са за увеличение, макар по-голяма част от мениджърите да предвиждат запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Показателят „бизнес климат в търговията на дребно“ нараства с 1,8 пункта в резултат на оптимистичните оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на фирмите. Прогнозите им за обема на продажбите и поръчките към доставчиците (както от вътрешния, така и от външния пазар) през следващите три месеца също се подобряват.

Конкуренцията в бранша продължава да е най-сериозният проблем, затрудняващ развитието на бизнеса, следван от недостатъчното търсене и несигурната икономическа среда.

Анкетата сред търговците на дребно показва, че в прогнозите преобладава мнението, че продажните цени ще останат без промяна през следващите три месеца.

Показателят на бизнес климата в сектора на услугите се повишава с 1,7 пункта, което се дължи главно на подобрените оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на фирмите. Същевременно обаче мненията им за настоящото и очакваното търсене на услуги са по-резервирани.

Най-сериозните затруднения за дейността остават конкуренцията в бранша, несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила, като през септември се отчита засилване на негативното им въздействие . Мениджърите не предвиждат увеличение през следващите три месеца на продажните цени в сектора на услугите.

* Общият показател на бизнес климата е претеглена средна аритметична на четирите отраслови показателя на бизнес климата - в промишлеността, строителството, търговията на дребно и сектора на услугите, като последният показател е включен в общия динамичен ред от май 2002 година.

Показателят „бизнес климат” е средна геометрична на балансите на оценките за настоящата и за очакваната бизнес ситуация в предприятията през следващите шест месеца. Отговорите на въпросите от анкетите са представени в тристепенна категорийна скала от типа: „увеличение”, „без промяна”, „намаление”, или „над нормално”, „нормално”, „под нормално”. Балансите на оценките се изчисляват като разлика на относителните дялове по екстремните варианти на отговор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още