IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дефицитът в търговията се сви през април до най-ниско ниво от 2017 г.

Само през април износът възлиза на 3,769 млрд. лева и намалява с 19,5% на годишна база заради пандемията с коронавируса, която блокира стокообмена между страните

13:07 | 11.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Дефицитът във външната търговия на България през първите четири месеца на тази година възлезе на 1,341 млрд. лева, като за една година се сви с над 40%. За сравнение в периода от януари до април миналата година външнотърговското салдо беше на минус с 2,247 млрд. лева, показват предварителните данни на Националния статистически институт.

Само през април 2020 г. общото външнотърговско салдо (износ FOB - внос CIF) също е на отрицателна територия с 4,3 млн. лева, като преди година се сви със 769 млн. лева. Това е най-малкият месечен дефицит септември 2017 г., вероятно повлиян от глобалната пандемия.

От началото на годината до края на април изнесените български стоки са на стойност 18,008 млрд. лв., което е с 4,8% по-малко в сравнение със същия период на 2019 година.

През април експортът възлиза на 3,769 млрд. лв. и намалява с 19,5% на годишна база вероятно заради пандемията с коронавируса, който почти блокира стокообмена между страните.

Номинално изменение в стойностния обем  на износа на стоки на България през периода 2019 - 2020 година
(Спрямо същия месец на предходната година)

За първите четири месеца на тази година внесените стоки възлизат на 19,349 млрд. лв. (по цени CIF), което е с 8,5% по-малко спрямо същия период на 2019 година, изчисляват в НСИ.

Само през април импортът намалява с 30,8% в сравнение с година по-рано и възлиза на 3,773 млрд. лева.

Номинално изменение в стойностния обем на вноса на стоки на България през периода 2019 - 2020 година
(Спрямо същия месец на предходната година)

От националната статистика уточняват, че тъй като през преходния период информацията за износа и вноса за и от Обединеното кралство ще продължава да бъде събирана чрез Интрастат декларации, в Информационна система „Външна търговия“ данните за Великобритания ще бъдат включени в търговията с ЕС, а не с трети страни.

Търговия с трети страни

От януари до април България е изнесла стоки за трети страни за 6,302 млрд. лева, което е по-малко с 4,2% в сравнение със същия период на 2019 г. Основни търговски партньори на нашата страна са Турция, Китай, Обединеното кралство, Съединените американски щати, Сърбия, Руската федерация и Република Северна Македония, които формират 52,8% от износа за трети страни.

През април експортът спада с 18,4% спрямо година по-рано и е в размер на 1,331 млрд. лева.

Номинално изменение в стойностния обем  на износа на стоки на България за трети страни през периода 2019 - 2020 година
(Спрямо същия месец на предходната година)

През периода януари - април 2020 г. при износа на стоки от България за трети страни, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, най-голям ръст в сравнение с година по-рано е отбелязан в секторите „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (58,2%) и „Храни и живи животни“ (51,5%). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (38,1%).

Вносът на стоки от трети страни за четири месеца намалява със 7,4% в сравнение със същия период на 2019 г. и е на стойност 7,541 млрд. лева (по цени CIF. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Руската федерация, Турция, Китай и Сърбия.

През април импортът спада с 27,7% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 1,486 млрд. лeвa.

Номинално изменение в стойностния обем  на вноса на стоки на България от трети страни през периода 2019 - 2020 година
(Спрямо същия месец на предходната година)

При вноса на стоки от трети страни, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през периода януари - април 2020 г. най-голямо увеличение за една година е отчетено в секторите „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (105,1%) и „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)“  (58,2%). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (37,3%).

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с трети страни през периода януари - април 2020 г. е отрицателно и възлиза на 1,238 млрд. лева. Само през април то е на минус със 154,4 млн. лева.

Търговия с европейските партньори

За първото тримесечие износът на България за ЕС намалява с 0,1% в сравнение с година по-рано и е в размер на 9,268 млрд. лева, показват предварителните данни на НСИ. Основни търговски партньори са Германия, Румъния, Италия, Гърция, Белгия и Франция, които формират 70,2% от износа за държавите - членки на ЕС.

Само през март експортът за ЕС спада с 9,2% на годишна база и е в размер на 2,877 млрд. лева.

Номинално изменение в стойностния обем  на износа на стоки на България за ЕС през периода 2019 - 2020 година
(Спрямо същия месец на предходната година)

При износа, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през периода януари - март в сравнение със същия период на миналата година най-голям ръст е отбелязан в секторите „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“ (47,1%) и „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (39,1%). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)“  (7,6%).

Вносът от ЕС през първото тримесечие намалява с 0,9% спрямо същия период на 2019 г. и достига 9,521 млрд. лева (по цени CIF). Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Румъния, Италия Гърция и Унгария.

През март импортът от държавите - членки на ЕС, спада с 8,8% на годишна база и е в размер на 3,206 млрд. лева.

Номинално изменение в стойностния обем  на вноса на стоки на България от ЕС през периода 2019 - 2020 година
(Спрямо същия месец на предходната година)

При вноса, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през първите три месеца на тази година в сравнение със същия период на миналата година най-голямо процентно увеличение е отчетено в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (32,6%). Най-голямо намаление се наблюдава в сектор „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)“ (46,8%).

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с ЕС за периода януари - март 2020 г. е отрицателно и е на стойност 253 млн. лева.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още