Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Фискалният резерв нарасна с 1,34 млрд. лв. за десет дни

В началото на тази седмица размерът на резерва ще надхвърли 8 млрд. лв., обеща Кирил Ананиев

Фискалният резерв нарасна с 1,34 млрд. лв. за десет дни

Снимка: Pixabay

Към 16 април 2021 г. фискалният резерв на България вече е в размер на 7,242 млрд. лв. Това е увеличение от 1,34 млрд. лв. спрямо 9 април, когато нивото му бе 5,899 млрд. лв. (най-ниското от кризисната 2010 г., бел. авт.), показват данни на БНБ от баланса на управление „Емисионно“.

Размерът на фискалния резерв предизвиква особен интерес последните седмици, тъй като нивото му спадна значително, а обяснение от управляващите така и не бе дадено. Само за справка към 31 март 2020 г. фискалният резерв е в размер на 10,30 млрд. лв., а в края на април 2020 г. – 10,95 млрд. лв.

Припомняме, че през 2010 г. тогавашният финансов министър Симеон Дянков не можа да събере планираните приходи в хазната и се наложи актуализация на бюджета по средата на годината и удвояване на дефицита от 1,6 млрд. лв. до 3,8 млрд. лв. 

Още по темата

Това, което притесни както депутатите в парламента, които привикаха сегашния мистър в оставка Кирил Ананиев да дава обяснения, така и редица анализатори, е че, ако в момента се наложи удвояване на бюджетния дефицит, то ще е от сегашното законово ниво от 5,48 млрд. лв. и сумата ще задмине 10 млрд. лв.

В неделя по време на пресконференцията ГЕРБ, Ананиев отчете, че фискалният резерв към 31 март тази година възлиза на 7,9 млрд. лв. и добави, че в началото на тази седмица размерът на резерва ще надхвърли 8 млрд. лв. За да смекчи притесненията, финансовият министър подчерта, че страната ни има два пъти по-голям фискален резерв от минимално изискуемия по закон.

Ананиев припомни че към 31 март 2014 г., когато е управлявало правителството на Пламен Орешарски, без да има пандемия и никакви извънредни разходи, фискалният резерв е бил 5,10 млрд. лв.

В края на 2014 г. фискалният резерв достигна 8,2 млрд. лв. или над 10% от БВП на страната за съответната година. В момента резервът е около 6% от БВП.

Темата коментираха вчера и бившите финансови министри Симеон Дянков и Милен Велчев пред bTV. Според Дянков е нужна бърза ревизия, за да се види къде са изхарчени няколко милиарда от резерва. По думите му в момента нивото му е 10-12 млрд. лв. и „сметките не излизат“. И за Велчев актуализацията на държавния бюджет трябва да е приоритет. Той подчерта, че е забелязал, че през първото тримесечие тази година разходите са много по-високи. Той обясни, че за първи път, откакто толкова много години наблюдава хазната, първото тримесечие завършва с дефицит, докато досега винаги то е било с излишък.
 

По статията работиха: автор Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Fitch потвърди рейтинга на България на BBB