Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

След скандал депутатите отложиха изслушването на Кирил Ананиев за бюджета

Финансовият министър в оставка трябваше да даде разяснения за състоянието на хазната и нивото на фискалния резерв

След скандал депутатите отложиха изслушването на Кирил Ананиев за бюджета

Снимка: БГНЕС

Депутатите отложиха изслушването на финансовия министър в оставка Кирил Ананиев за 21 април.

Повод за привикването му в Народното събрание са последните данни за изпълнението на държавния бюджет, според които за първите два месеца на годината е реализиран дефицит от близо 1 млрд. лева.

Според последните данни на БНБ пък фискалният резерв към средата на април се е сринал под 5,9 млрд. лв., което е най-ниското му ниво от кризисната 2010 г., когато тогавашният финансов министър Симеон Дянков не можа да събере планираните приходи в хазната и се наложи актуализация на бюджета по средата на годината и удвояване на дефицита от 1,6 млрд. лв. до 3,8 млрд. лв.

Ананиев бе извикан от БСП, за да бъде изслушан относно изпълнението на Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г. и равнището и структурата на фискалния резерв към 31 март 2021 г. 

Още по темата

По искане на „Демократична България“ той трябваше да даде разяснения и по въпроси, засягащи държавните и обществени интереси – какви са касовите наличности в държавния бюджет и как се планира тяхното развитие до края на годината.

Скандал в залата обаче попречи на министъра да получи думата. Наложи се заседанието да бъде временно прекъснато, след като депутатите от ГЕРБ - СДС тропаха по банките и скандираха "Таня, вън". Повод за недоволството им бе, че заместник-председателят на парламента Татяна Дончева не даде думата на вицепремиера в оставка Томислав Дончев да представи Плана за възстановяване на България.

Кирил Ананиев стоеше прав дълго време в очакване ситуацията да се успокои и накрая си тръгна. В крайна сметка заседанието бе прекъснато за председателски съвет, а след това бе гласувано точките с изслушването на Ананиев да бъдат отложени за сряда, 21 април.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Георги Вулджев: Актуализацията на бюджета е доста консенсусна