IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономисти предлагат пълно премахване на корпоративния данък в България

Това ще доведе до подобрена бизнес среда, която пък ще привлече повече преки чуждестранни инвестиции в икономиката, твърдят от ЕКИП

12:14 | 03.10.18 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Представяне на доклада за реформа на корпоративния данък в България. Автор е икономистът Стефан Стоянов, а в събитието участваха и главният икономист на ЕКИП Георги Вулджев <em>(вляво) </em>и председателят му Стоян Панчев (<em>вдясно).&nbsp;</em></p>

Представяне на доклада за реформа на корпоративния данък в България. Автор е икономистът Стефан Стоянов, а в събитието участваха и главният икономист на ЕКИП Георги Вулджев (вляво) и председателят му Стоян Панчев (вдясно). 

В разгара на текущия политически сезон и в момент, в който предстоят сериозни промени в почти всички данъчни закони, икономисти предлагат корпоративният налог, дължим от фирмите на база тяхната печалба, да отпадне.

Това стана ясно по време на пресконференция, организирана от ЕКИП, на която беше представен и подробен доклад за ефектите от премахването на корпоративния данък върху неразпределената печалба в България.

„През последните години дебатът за корпоративния данък, неговото оптимално ниво и произтичащите от него ползи и негативи става все по-популярен. Правителствата, ЕС, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), граждански организации дискутират размера на ставката, варианти за единна данъчна основа, методи за борба с избягване на облагането, дори и предложения за обща ставка в ЕС. Данъчната реформа в САЩ от 2017 г. предизвика глобални дискусии. На този фон възниква дебатът до колко, всъщност, корпоративният данък е ефективен и какво ще стане, ако бъде премахнат“, посочи авторът на доклада Стефан Стоянов.

Той припомни още, че за последните 20 години се наблюдава глобална тенденция за намаляване на ставката на корпоративния данък в почти всички развити държави. Средната ставка за страните членки на ЕС е спаднала от 35% през 1995 г. до под 22% през 2017 г. В България - от над 40% до 10%.

Според икономистите от ЕКИП в настоящия му вид и в условията на българската икономика корпоративният данък е несправедлив, неефективен и вреди на предприятията, хората и икономиката като цяло. Те обаче смятат, че тези негативни ефекти могат да бъдат избегнати чрез промяна на начина на облагане. По-конкретно, те настояват с корпоративен данък да се облага само разпределената към собствениците печалба, а реинвестираната част да се облага със ставка от 0%.

Икономистите са на мнение, че по този начин ще се освободи повече ресурс за предприятията, както и ще се увеличи склонността за нови инвестиции. Вследствие на това се очаква повишаване на икономическата активност и ръст в икономиката на страната. Други очаквани позитивни ефекти от предложената реформа включват повишаване на преките чуждестранни инвестиции, изсветляване на част от сивата икономика в страната и повишаване на покупателната способност на населението.

Последна актуализация: 16:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 4 rate down comment 0
redcretin
преди 5 години
Не само е възможно, а точно така и става. Не го разбираш, щото си ***, чичка :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 5
Тава е
преди 5 години
Една банда "клатикурци" правят някакво предложение, за да защитят очакваните коледни премии. Ако с това върхушката печели, и те печелят, а после пак ще поправяме заканите, но кой плаща производственият брак?! Истината е една-ПИНОЧЕТ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 24 rate down comment 0
red6
преди 5 години
Премахнете корупцията и беззаконието във съд, прокуратура, нап и т.н. Направете нормални закони и ако искате след това вдигнете двойно данък печалба. И ще видите, че ПЧИ направо ще отскочат. Данъците и размера им са последния ви проблем, ама някак си не искате да реши най-сериозния. Понеже ще си срежете клона, на които седите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 26 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 5 години
Хаха.... Пусни го под одъра, то ти се изкенза на главата... :lol: Вече и 10% не им се плащат...! А като им оберат офиса или некой ги завлече с кинти, търсят полиция и съд, искат ред и спокойствие, искат образовани изполичари да им работят, искат електронна администрация... а за сичко това кинтите държавата ги събира по поляните на Витоша... *** ненормалната *** налази държавицата...!!! Бради отглеждат, сигурно с мозъчен протеин ги хранят...? :lo:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 7
ert
преди 5 години
Абе най-добре е да няма данъци за доходи и печалби над 100к лв., както и ДДС за подобни покупки. Да се вдигне ДДС-то за хляба и другите храни на 30%, а ДОД за доходи до размера на МРЗ да е 35%, след това да няма ДОД. Да направим капитализма ни да е най-дивия на света. Успех.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 3
Shadow1
преди 5 години
Хубаво предложение в статията, хубави предложения и в комемтарите ама като няма кой да ги направи в закони полза няма от тях... В парламента не се опитват да направят условията по-добри за хората а да правят минималното колкото да си стоят на власт...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 10
khao
преди 5 години
или да обобщя, трябва крадливата пасмина да се махне от власта ... Боко от както е дошъл на власт преди 10 години един данък не е свалил, само вдига ... вдига и пълни ... не хазната!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 30 rate down comment 8
karadjata
преди 5 години
Трябва и е наложително да се увеличи минималния задължителен праг за регистрация по ДДС от сегашните 50 000 лв на поне 180-200 хил. лв.Трябва да се премахне данък лихва 8%.Трябва да се премахне данък дивидент 5%.Трябва да се намали данък печалба за ЕТ от 15% на 10%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 21
studioaa
преди 5 години
Невъзможно е една страна да стане просперираща чрез износ и привличане на чужди инвестиции. Тези двете политики водят до подтискане на доходите и потреблението и изкуствено поддържане на бедност в името на конкурентно-способност или други думи субсидиране потреблението на български стоки зад граница, което е абсурдно поведение. България трябва да премахне всички субсидии за износ на стоки, всички земеделски субсидии и да се върне към плаващ курс на лева към еврото и да помисли как да се пресекат всякакви опити за конкурента обезценка и стимул на износа като се въведе закон, който гарантира винаги балансиран бюджет с 0% дефицит. България трябва да престане да наказва потреблението с 20% ДДС, а точно обратното да стимулира развието на вътрешния си пазар, така безността няма да се усеща толкова силно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още