IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Менда Стоянова защити подмяната на касовите апарати като мярка срещу сивия сектор

Оборотите се укриват, не се подават към НАП и след това се изтриват, каза председателят на парламентарната бюджетна комисия

08:50 | 02.03.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: ГЕРБ</em></p>

Снимка: ГЕРБ

Процентът на сивата икономика намалява, но той трябва да бъде сведен до минимални размери, ако искаме приходи в бюджета, заяви пред БНТ председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова по повод гласуваните вчера промени в Закона за митниците, свързани с подмяната на касовите апарати в търговските обекти.

„Оборотите се укриват, не се подават към НАП и след това се изтриват“ – така депутатът от ГЕРБ обясни защо се налага промяната. 

Така по думите й при проверки не може да се установи истинският оборот на търговския обект.

„Това трябва да спре“, беше категорична тя. По думите й става въпрос за повишени изисквания към софтуера за управление на продажбите на места, където, освен касов апарат, има компютър със съответния софтуер.

Няма да бъдат подменяни всички касови апарати, уточни тя.

Касовите апарати, които са закупени последните три години, са от по-съвременен тип и с по-съвременна фискална памет, която може да бъде настроена към новите изисквания. По-старите касови апарати, чийто софтуер не може да бъде обновен, вероятно ще се наложи да се подменят.

Тя призова собствениците на обекти да не изчакват последния момент. Депутатът отхвърли обвиненията, че подмяната ще стане от фирми, близки до ГЕРБ. Търговците трябва да купят касови апарати, чийто софтуер позволява да се предават данни към НАП, а не да купят конкретен модел.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
tomy2
преди 6 години
Е и кой гарантира, че касовия бон изобщо ще бъде издаден? Бай пешо зарзаватчията, като му кажа : Дай касов бон! И ми вади някакви готови бележки от чекмеджето с невинна усмивка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
Спящият бик
преди 6 години
И каква е гаранцията, че този път всичко ще е направено както трябва и след година казусът няма да се завърне с още по-голяма сила? Никаква! Напротив - виждаме, че се създава практика търговците да плащат за безхаберието на администрацията... А това е много лошо и демотивиращо добросъвестния бизнес! Другия не го мислете - той е с няколко хода напред. Кой знае, може и сегашния промяна да е инициирана от него, а НАП да са само говорители?!...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 3
das
преди 6 години
Дигитализация + национализация = Гербистка власт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 14
s3
преди 6 години
Браво, това е една добра мярка за съвременно дигитализиране и електронизиране на икономиката ни. Да се зарадват хората, че и при нас има прогрес и напредък, а фирмите да се осъвременят за да отговарят на новите реалии.Което е напредничаво, такова си е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още