IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Натрупаните пенсионни права на българите през 2015 г. са близо 150 млрд. лева

НСИ започва да публикува данни за социалното осигуряване и състоянието на пенсионноосигурителните системи

16:06 | 28.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Натрупаните пенсионни права в България към края на 2015 г. са 149,879 млрд. лева (169% от БВП). От тях 140,546 млрд. лева са към Държавното обществено осигуряване (I стълб), а 9,333 млрд. лева са към Допълнителното задължително пенсионно осигуряване и Допълнителното доброволно пенсионно осигуряване (II и III стълб).

Това е отразено в таблицата „Пенсионни права в социалното осигуряване“, която Националният статистически институт за първи път публикува във връзка с изискване на Европейския съюз.

Информацията в нея е задължителна за всички държави членки на ЕС и е част от Европейската система от сметки 2010 (ЕСС 2010), като данните се обявяват за първи път тази година. Информацията в таблицата е за 2015 г., като целта е да се установи какво е покритието на пенсионните права в държавите на Евросъюза.

В таблицата „Пенсионни права в социалното осигуряване“ се отчитат всички съществуващи пенсионни схеми в страната и се представят всички натрупани до момента пенсионни права в социалното осигуряване, като се дава възможност за по-добър анализ и международна сравнимост на пенсионните системи между държавите.

Пенсионните права са финансови активи, които настоящите, както и бъдещите пенсионери, притежават по отношение на съответните пенсионноосигурителни схеми.

                                         Пенсионни права в българското социално осигуряване

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 22:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още