IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Партийната субсидия става 0 лева

3,65 млрд. лв. ще получат общините от държавния бюджет за догодина

18:07 | 05.12.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Дебатите за държавния бюджет за догодина продължиха със скандал за размера на партийната субсидия. В предложението на Министерство на финансите сумата е 1 лв., от БСП предложиха тя да бъде 8 лв. Искането на опозицията обаче бе отхвърлено, а текстовете на вносителя Министерски съвет се наложи да бъдат прегласувани 2 пъти, като и двата пъти не бяха приети. При това положениет субсидията става 0 лева, коментира за Investor.bg депутатът от БСП Румен Гечев. Той обясни, че правилото за прилагане на текстове от предишния бюджет, в случай, че новите не бъдат приети, важи само когато става дума за целия разчет, а не за отделни членове. Освен това в закона за бюджета за тази година е записано, че "одишният размер на държавната субсидия за един получен действителен глас съгласно Закона за политическите партии за 2019 г. е 11 лв.", т.е. има фиксиран срок и няма как това да бъде приложено и за 2020 г. Тепърва ще се уточнява как ще се процедира с този казус. Председателят на бюджетнната комисия Менда Стоянова не отговаря за мобилния си телефон. 

Припомняме, че през юли управляващите прокараха промени в Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 г. , като от 11 лв. сумата бе намалена на 1 лв.

Междувременно БСП категорично отрече да има договорка с ГЕРБ, за каквато по-рано днес от ДПС предупредиха, да бъде прието тяхното предложение за 8 лв. субсидия за политическите сили. Пред журналисти в парламента лидерът на левицата Корнелия Нинова определи като лъжа информацията, изнесена от Мустафа Карадайъ. Интересно, според нея, било защо това се прави осъзнато, тъй като ДПС знаят, че нито е имало среща, нито телефонен разговор с премиера Бойко Борисов. 

Позицията на БСП винаги е била ясна и открита - един лев субсидия е убийство на опозицията, посегателство върху плурализма и многопартийната система в България, заяви Нинова. Безконтролното финансиране от бизнеса е намеса на икономически интереси в правенето на политика, подчерта тя. Лидерът на левицата припомни, че преди да бъде внесен бюджетът за догодина, са инициирали разговори с политическите сили в НС по проблема, не те не са довели до нищо. Единайсет лева е голяма субсидия, искахме да намерим онова решение, което ще гарантира на партиите спокойна работа и ще затвори вратата на бизнеса към правенето на политика, е мотивът на левицата. В допълнение, поисканата от тях международна експертиза е налице - писмо от ОССЕ, в което се осъждат последните промени, финансирането от фирми и се препоръчва да се отменят изцяло законовите поправки, гласувани през лятото.
Днес в зала БСП открито ще защитава своето предложение, как ще гласуват останалите политически сили, си е тяхно решение, обобщи Корнелия Нинова.

За нас 8 лв. партийна субсидия на глас не е прекрасно, бихме подкрепили 10-11 лв. Това каза зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев по време на дебатите. "Да припомня на някои партии и отделни народни представители. Финансирането на политическите партии се случи преди много години с активното участие на ДПС и на депутати от ДПС, които заемаха тогава определени публични постове, от които зависеше да се прокара този процес", обясни още Цонев. Той подчерта, че ДПС никога не са били привърженици на друго финансиране освен от бюджета.

"Нашият електорат не подкрепи референдума. Ако и вашият не беше го подкерпил, референдумът нямаше да мине. Защо поискахме да се разреши финансирането от икономически субекти. Защото или има държавно финансиране, или има друго. Ние бяхме авторите, когато направихме забраната за каквото и да е друго финансиране", допълни още Цонев. Преди гласуването на спорния текст той призова за поименна проверка на депутатите.

Депутатите приеха още общата субсидия за общините догодина ще бъде в размер на 3,65 млрд. лв. От тази сума 307 млн. лв. е изравнителна субсидия, а 43,2 млн. лв. са за зимно почистване и поддържка на пътищата в зимни условия. Близо 200 млн. лв. са за капиталови разходи за общините. Предвидените средства за Столична община за 2020 г. са 556,103 млн. лв. 175, 982 млн. лв. са парите за община Пловдив. Бюджетът на Община Бургас възлиза на 119,3 млн. лв.

Относно социалния аспект на план-сметката за догодина депутатите утвърдиха детските помощи да бъдат в размер на 40 лв. Еднократната помощ при раждане на дете остава в размер на 250 лв., а за второ – 600 лв. И догодина майките-студентки ще получават еднократна помощ в размер на 2880 лв.

Разискванията продължават. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
1
rate up comment 9 rate down comment 0
mrynmryn
преди 4 години
В друг сайт чета 8, тук 7, последно колко е? Според мен максимум 4лв. на глас е справедливо, така не могат да дават по 20лв. на ***, защото ще губят по 4. Ама не виждам какъв им е проблемът и с лев на глас? Нали ги обича народа, ще гласуват за тях с милиони и ще получават милиони... ама като дръпнем чертата, на 65% от България, не й пука за тия бездарници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още