IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Окончателно: Партийната субсидия ще бъде 1 лев на глас

Както е и в момента размерът на субсидията ще продължи да се определя ежегодно в държавния бюджет

13:27 | 04.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Парламентът окончателно прие на второ четене намаляването на партийната субсидия от 11 лева на 1 лев за получен действителен глас. Промените бяха направени в Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 г. 

Промените важат за третия и четвъртия от общо четирите транша държавна дотация за тази година, както и за следващите години. Предложението беше направено от Министерски съвет, а днес влезе като извънредна точка в дневния ред на Народното събрание.  

Както е и в момента, размерът на субсидията ще продължи да се определя ежегодно в държавния бюджет.

"За" намаляването на субсидията до края на годината гласуваха 119 депутати, 71 бяха "против" и 16 се въздържаха, съобщава БТА. 

Отхвърлено беше предложението на ДПС за намаляване на субсидията на 0 лева на глас, въпреки че управляващите и партията уж се бяха разбрали и предложението включваше въвеждането на т. нар. отворено финансиране на партиите и коалициите, ако те не получават средства от бюджета.

Не беше подкрепено и предложението на ВМРО размерът на субсидията за парламентарна дейност да е 1,5 млн. лева.

Остри реплики между управляващи и опозиция и взаимни обвинения в популизъм опорочиха дебатите по окончателното приемане на промените в закона за бюджета. "Този дебат ще завърши така, както започна – скандално, неприятно, с повече недоизказано, отколкото казано. Колкото и да се говори последните три-четири седмици по този въпрос, нищо не се каза по същество“, каза Крум Зарков, цитиран от БНТ. От ГЕРБ се възпротивиха на твърденията на БСП, че не е проведен сериозен дебат по темата с размера на субсидиите и ги определиха като лицемерие.

Към момента бяха приети само промените за спиране на надписването на субсидиите над 11 лева на глас и възстановяване на надвзетите пари за последните три години. От МФ изчислиха, че ГЕРБ трябва да върнат 5,6 млн. лв., БСП – 4,3 млн. лв., а ДПС – 1,6 млн. лв. „Воля“ ще трябва да възстанови 656 хил. лв., „Национален фронт за спасение на България“ пък ще връща 541 хил. лв., а „Атака“ - 539 хил. лв. ВМРО ще трябва да върнат към държавния бюджет 508 хил. лв.

До момента надвзетите суми възстановиха само от ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ (170 681 лв.). Останалите партии дължат над 7 млн. лв. Според законовите разпоредби на тези от тях, които получават субсидии и в момента, ще им бъдат удържани 30% от издръжката до края на 2019 г. и 50% за първата половина на 2020 г.

Крайният срок да върнат парите за всички партии е 31 декември 2020 г., след което дълговете ще се събират по общия ред, припомниха от МФ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още