IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плащанията към бюджета директно в сметките на БНБ ще бъдат без банка посредник

Мярката цели да оптимизира безналичните плащания в бюджетния сектор, обясни Менда Стоянова от ГЕРБ

12:21 | 28.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Без никакви дебати и предложения по текстовете депутатите приеха окончателно промените в Закона за ограничаване на плащанията в брой, внесени от председателя на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова. Измененията бяха приети набързо на първо и второ четене.

Промяната в текстовете предвижда всички плащания към държавните ведомства и бюджетни организации по сметки в Българска народна банка (БНБ) да могат да се правят с карта. Предвидена е възможност за картови разплащания по сметка в БНБ и на бъдещите толтакси, които ще влязат в сила догодина. Мярката е заложена и в Закона за пътищата „предвид значителния размер на очакваните приходи“.  

„От гледна точка на физическите и юридическите лица това е допълнителен безплатен и удобен начин за плащане на дължими от тях суми по бюджетите на съответните бюджетни организации. Широкото прилагане в публичния сектор на картовите плащания е насочено към намаляване на финансовата тежест на потребителите при плащане на дължимите такси или цени на административни услуги, оптимизиране на безналичните плащания в публичния сектор и намаляване на разходите, свързани с обслужването на плащанията в брой“, се посочва в мотивите към законопроекта, прочетени от трибуната.

От документа става ясно още, че сумите ще постъпват направо в сметката на бюджетните организации в Централната банка, като по този начин ще бъде избегнато събирането на тези суми в сметки в банки посредници и последващото им трансфериране в БНБ.

Investor.bg припомня, че в началото на тази година с промени в същия закон се създаде възможност за картово плащане на данъци и на осигурителни вноски по сметки на Националната агенция за приходите (НАП)
 в БНБ. При използването на този начин  за погасяване на задълженията не се дължи такса за банков превод.  

Мярката цели да оптимизира безналичните плащания в бюджетния сектор, каза по време на представянето Менда Стоянова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още