Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Правителството обмисля мерки за икономическа подкрепа

Щабът очаква коронавирусната вълна да продължи до 3 месеца

Правителството обмисля мерки за икономическа подкрепа

Снимка: БГНЕС/АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

Българската държава ще предприеме всичко необходимо в тази ситуация, но без определени социални групи да бъдат ощетявани чрез прехвърляне на средства от фискалния резерв за сметка на други. Това стана ясно по време на специална пресконференция в зала "Изток" в парламента, след Народното събрание единодушно гласува въвеждането на извънредно положение, поискано от кабинета и оперативния щаб.

„Ние следим внимателно всичко, което правят останалите европейски държави“, обясни вицепремиерът Томислав Дончев, коментирайки готовността за предприемане на икономически мерки.

По отношение на мерките в обявеното извънредно положение, вицепремиерът Дончев заяви, че за срок от две седмици, ще бъдат затворени всякакъв тип хазартни, питейни и увеселителни заведения. Дончев информира, че остава отворен въпросът със заведенията за обществено хранене.

Вълната от разпространението на коронавируса, която страната ни може да очаква, би трябвало да е с продължителност два, два и половина, три месеца при нормални обстоятелства. Това заяви от своя страна главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. „На базата на това, че това е третият коронавирус, с който се сблъсква човечеството и на база на преживяното от Китай и на някои страни в Европа, може да се твърди, че ние сме в началото на сериозния епидемичен подем и мерките, които взимаме са насочени към това този подем да не е толкова висок и да е малко отложен във времето", каза Кунчев.

По думите му си имаме работа с доста непознат агент и не всичко е изяснено от гледна точка на това кой е природният резервоар, какъв е точният механизъм на предаване, кои мерки как влияят на процеса.

„Надяваме се с промяна на времето този вирус да се ограничи при затопляне, но нямаме гаранция", каза още Кунчев. Той заяви, че пикът ще зависи от това какви мерки вземаме.

Няколкото модела на реакция в световен мащаб показват, че резултатът от тези мерки е доста различен. В Италия например резултатът е един, но във Виетнам доста успешно успяха да ограничат разпространението. „То не е въпрос на мерки, а на народопсихология и на манталитет. Точно заради това са мерките, които се опитваме да подготвим", допълни още той.

Председателят на националния кризисен щаб за коронавируса и началник на Военномедицинска академия ген. Венцислав Мутафчийски  потвърди, че в страната има доказани положителни проби на три деца за коронавирус, но те нямат никакви клинични оплаквания и признаци на болест. От опита на други страни става ясно, че децата боледуват значително по-леко, подчерта началникът на оперативния щаб.

Проф. Мутафчийски обясни, че болниците се нуждаят от специален кризисен регламент и да бъдат преобразувани в много кратко време в лечебни заведения, които биха обслужвали изцяло заразени с коронавирус. „Да се даде регламента за работа на медицинските специалисти, на медицински сестри, на санитари, които да им дават възможност да се грижат за тези пациенти. Извънредната ситуация изисква извънредни мерки“, каза той.

„До този момент ние разчитахме на самосъзнанието на всеки един човек, който е под карантина, но се оказа, че не всички имат такова самосъзнание“, обясни вътрешният министър Младен Маринов. Припомняме, че МВР получава извънредни правомощия в условията на извънредно положение. Основните проблеми според министрите са свързани първо с възможностите на държавата и доколко се поемат освен финансови и морални рискове.

Според Маринов, това налага въвеждане на определени санкции при предписана карантина. „Карантината може да се въвежда както по отношение на лица, така и за определени територии и зони“, уточни Маринов. „Мисля, че е крайно необходимо да се приеме и санкция, която да спазва предписването на карантина“, каза той.

Новини и анализи по темата за коронавируса може да следите тук

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

1
 
10
 
7
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Нали сме държава, трябва да си помагаме.
Така нашия главен робинхуд като е почнал, нека да вземе от тия които удрят рекордни печалби и да даде на "засегнатия" бизнес.

Или понеже, е по-лесно да вземем (кредитче) от дълбокия джоб на данъкоплатците.. докато са все още живи ;-).
9
 
5
 
6
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Ама значи като ше даваме, хайде и да взимаме.
Хранителните магазини се пръскат по шевовете, ами понеже е извъндредна ситуацията що да не вдигнем ДДС-то за хранителните на 30%. Временно. Кризисна мярка.

Същото важи и за ония с заводите за маски. И събраното да се даде на хотелиерите и другите засегнати негативно бизнеси.
2
 
4
 
5
georgi_shum до: data
преди 4 месеца
Някои вече го ядът за жалост.
А при други ще ударят кьоравото с допълнително поръчки...
2
 
8
 
4
georgi_shum до: data
преди 4 месеца
Някои вече го ядът за жалост.
А при други ще ударят кьоравото с допълнително поръчки...
2
 
7
 
3
преди 4 месеца
Отново ще ядем дървото

Още от Бюджет и финанси
Промените в ставката по ДДС: Най-сетне в Държавен вестник