Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Правителството прие военни проекти за 3,3 млрд. лева

16 бойни самолета ще бъдат закупени на два етапа

Правителството прие военни проекти за 3,3 млрд. лева

Снимка: Архив БТА

Министрите предложиха на Народното събрание да приеме проектите за придобиване на нов тип боен самолет и за превъоръжаване на Сухопътните войски. Те са част от цялостната концепция за модернизация на въоръжените сили, съобщи правителственият пресцентър.

Проектът за Сухопътните войски предвижда закупуване на 150 единици бойна и специална техника (бронирани машини - бел. р.), системи и допълнително оборудване, както и обучение на състава. Той ще бъде реализиран за 12 години и ще струва 1,4 млрд. лева с ДДС.

Проектът за Военновъздушните сили залага 16 самолета да бъдат доставени на два етапа. През първия етап, който е финансово осигурен с 1,8 млрд. лв. с ДДС, е предвидено да се придобият не по-малко от осем изтребителя. С тези средства ще бъдат заплатени самолетите, наземното обслужване, обучението на състава, първоначалната интегрирана логистична поддръжка (за период от 3 години) и въоръжението.

Още по темата

На днешното си заседание министрите одобриха и предлагат на Народното събрание да приеме Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили за 2017 г.

Там се отчита, че през миналата година са проведени 290 учения, което е с 11% повече от предходната година.

Формирования и отделни военнослужещи са участвали в осем мисии и операции зад граница. 

Формирования от Българската армия са участвали в 69 мероприятия по оказване на помощ на населението при тежки зимни условия, пожари, наводнения и транспортиране на болни. Изпълнението на тези задачи е осъществено от 1198 военнослужещи и 184 единици техника. В операцията за съвместни действия с органите на МВР по охрана на държавната граница с Турция средномесечно са участвали около 240 военнослужещи и 70 единици техника.

Основният извод от документа е, че българските въоръжени сили са в състояние да изпълняват задачите си, но със затруднения и повишен риск. Основните проблеми са свързани с непопълнения състав от военнослужещи, който е достигнал 20% от щатния състав и засяга в най-голяма степен Сухопътните войски; недостатъчното ресурсно осигуряване; затрудненията по поддържането и развитието на отбранителните способности.

 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

5
 
7
 
2
преди 1 година
Няма профилна снимка
За мишени на руснаците ще платим повече отколкото за двата блока на Белене. Това се вика далавера :)
1
 
12
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
На гол тумбак - чифте пищови!

Още от Бюджет и финанси
Депутатите от Здравната комисия не приеха по-ниско ДДС върху лекарствата