IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на жилищното кредитиране изпреварва силно този на другите сегменти

Спестяванията на домакинствата растат, а тези на бизнеса намаляват, показва банковата статистика

17:25 | 23.03.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

През втория месец на годината кредитирането в България ускорява темпа си.

С годишен ръст от 8,5% до над 9,5 млрд. лева жилищното кредитиране отбелязва наистина много силно начало на годината. Неговият ръст значимо изпреварва този в другите сегменти – заемите за потребление и за бизнеса. В БНБ изчисляват, че в края на февруари  жилищните заеми се ускоряват силно и достигат 9,549 млрд. лв., като нарастват на годишна база с 8,5% (8,2% годишно увеличение през януари 2018 година). 


Конкуренцията в сектора и растящите цени на имотите, както и още ниските лихви по кредитите и активизиралото се търсене на заеми, кара банките да влизат в остра конкуренция. Именно за опасността от това предупреди и управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев в първото за тази година издание на тримесечния бюлетин на Асоциацията на банките в България.

Той поясни там, че растежът на кредитирането предполага повишено внимание върху кредитния риск. По думите му "периодите на кредитна експанзия са и периоди на натрупване на потенциал за бъдеща реализация на кредитен риск и поява на нови активи с проблемно качество". 

В края на февруари кредитите за неправителствения сектор се увеличават на годишна база с 5% до 53,291 млрд. лв. (50,8% от БВП), показват данните за паричната статистика на Българската народна банка (БНБ). Годишното повишение през януари беше 4,8%.  

Според предварителните данни на централната банка изменението в размера на кредитите за неправителствения сектор е повлияно от нетните продажби на кредити от други парично-финансови институции (Други ПФИ), чиито обем за последните дванадесет месеца е 81,2 млн. лева.

На годишна база продадените кредити от Други ПФИ са 149,5 млн. лв. (в т. ч. 6,9 млн. лв. през февруари 2018 година), а обратно изкупените кредити – 68,3 млн. лв. (в т. ч. 0,4 млн. лв. през февруари 2018 година).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 20:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 5 години
Имотните агенции с платени статии и банките с техните уж ниски лихви,строителните фирми надуха нов имотен балон в София.Цените на жилищата са спекулативно завишени с над 30% ,а по някой квартали и над 40% от реалните им пазарни нива !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
Sandy
преди 5 години
Що като се купуваха имотите всеки ден ни го припомняха, а сега, когато в пъти са паднали сделките, дори в София, медиите мълчат като риби, както мълчат и за 16-те милиарда от ДДС ограбени и одрани от гърба на народа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още