Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Служебният кабинет предава на новото правителство променен Плана за възстановяване

20 млрд. лв. ще се влеят в икономиката, обяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов

Служебният кабинет предава на новото правителство променен Плана за възстановяване

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Служебният кабинет е направил необходимите промени и преструктуриране на Плана за възстановяване, развитие и устойчивост. Ревизираната версия се състои от 43 реформи. Това каза вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов по време на извънреден брифинг след заседанието на Министерския съвет.

По думите му новият план вече е публикуван и предоставен за обществено обсъждане. Очаква се след седмица документът да бъде обсъден с партиите в парламента.

20 млрд. лв. ще се влеят в икономиката от Плана за възстановяване, уточни Атанас Пеканов.  Той подчерта, че служебният кабинет е започнал интензивна работа по Плана за възстановяване и устойчивост веднага след встъпването си в длъжност. „Планът съдържа много реформи, ревизираната версия се състои от 43 реформи", уточни Атанас

Пеканов и добави, че забавянето не подлага средствата, които трябва да получим, на риск. 

Още по темата

„Очаква се в следващите седем години от Механизма за възстановяване и устойчивост да получим 12,6 млрд. лв., както и допълнителен икономически импулс от частните инвестиции в размер на още 8 млрд. лв., което общо прави 20 млрд. лв.“, уточни Пеканов.

По-рано в началото на правителственото заседание служебният министър-председател Стефан Янев изрази надежда, че приоритетите в Плана за възстановяване и устойчивост ще бъдат продължени от следващото правителство.

„Готови сме да предоставим нашите практически мерки, които сме намерили в работата си така, че те да бъдат продължени и развити по подходящия начин“, уточни той и добави, че важен акцент в плана са образованието и иновациите.

„Другите акценти са за интелигентна индустрия, за икономическа трансформация, технологичен, екологичен преход и декарбонизация по отношение на енергетиката и селското стопанство, което е основополагащ елемент от базата за осигуряване на нашия живот“, добави Янев. Той бе категоричен, че всички тези приоритети са жалонът, който ще води България към по-добро икономическо състояние.

Преди съобщението за промените в Плана за възстановяване и развитие служебният премиер коментира старта на работата на 46-ото Народно събрание и отбеляза, че има „скромно усещане, че партиите са в диалог".

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

0
 
4
 
7
преди 1 седмица
Ще се повторя, но въпреки това-и 100 млрд да са кат няма акъл, просто ще се прахосат и пропилеят.Южна Корея , Тайван, Сингапур, примери за бързо икономическо развитие през последните 50 години, да не би да са получавали от някъде субсидии или финансирания?
1
 
3
 
6
Quandt до: bgMan
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Прав си, навсякъде, но не и там, където трябва.
1
 
5
 
5
преди 1 седмица
С подобни нищожества за депутати 20 млрд. лв. ще се излеят навсякъде другаде но не и в икономиката на България.
2
 
2
 
4
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Пеканов, запеканов, хора, които няма да плащат сметката. Хубаво за пенсиите, но и да каже от къде, ще вземе парите. Моля, да не ми говори, че 8 милярда, щял да икономиса. Такива тъпотии може да си ги ховори с тези от Харвард. Ще видим
1
 
4
 
3
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
След години ще ревем кървави сълзи заради момченцата от Харвард или други такива либерали като Пеканов. Къде са разликите спрямо периода преди 89та? Тогава слушахме възпитаниците на МГИМО, сега народът трепне от Харвард или Виенския университет по икономико.Тогава трансферите идваха от Москва, а износните ни пазари бяха в СИВ и Азия. Сега - от Европа, а износът ни е към Запада и другата про-западна част от Източна Европа. Тогава градихме за делото на социализъма, сега - за зелена икономика, интелигентна индустрия и декарбонизация. Тогава нямахме въображение да погледнем отвъд гнилите циреи на социализъма, сега нямаме да погледнем отвъд евро-комсомолщината. Герб малко ли простотии направиха, че трябваше и такива недоразумения като Пеканов, Петков, Василев и прочее да импровизират с икономиката ни, която така или иначе е на ниво хероинова зависимост от ЕС. Поне да бяха хора с идеи. А то било просто изливане на пари в глупости. Дали ще е за канализация около София или за зелена простотия, все е глупаво. От едното поне щеше да има реален ефект. Но друга тема. Та ще си ревем кървави сълзи. Поне един от тези имбецили да имаше смелостта да погледне отвъд, ама няма. Да бяхме погледнали Полша, Унгария или поне от Гърция някой урок да бяхме научили в усвояването и строежите. Но не би. Точно и затова сме провалена държава. Дано не станем и обречена.

Още от Бюджет и финанси
БАКБ с 32% ръст на печалбата през второто тримесечие