Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Средната лихва на депозитите на домакинствата расте, но за бизнеса намалява

В края на декември БНБ отчете най-голям месечен спад на лихвеното ниво на спестяванията на бизнеса при срочните депозити в левове

Средната лихва на депозитите на домакинствата расте, но за бизнеса намалява

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Лихвените нива по депозитите на бизнеса и домакинствата в България отчетоха минимални изменения при сключване на нови договори през декември, показват предварителните данни на Българската народна банка (БНБ).

Но докато средната лихва за спестяванията на домакинствата на месечна база расте, лихвите по депозитите на бизнеса намаляват.

В последния месец на 2017 г. най-голям е месечният спад на лихвеното ниво на спестяванията на бизнеса при срочните депозити в левове. През декември средната лихва е 0,09%, като е паднала с 0,15 процентни пункта.  На годишна база намалението е с 0,05 пр. п.

В последния месец на миналата година срочните депозити, договорени в евро, се олихвяват със средна лихва  0,05%, като за месец спадът е с 0,03 пр. п., а за година – с 0,21 пр. п. 

    ДЕПОЗИТИ НА СЕКТОР НЕФИНАНСОВИ ПРЕДПРИЯТИЯ (САЛДА)

В БНБ отчитат, че през декември средният лихвен процент по овърнайт- депозитите в левове и в евро спрямо декември 2016 г. намалява съответно с 0,03 пр.п. и с 0,02 пр.п. до 0,01%.

На годишна база средната лихва на спестяванията с договорен матуритет в левове се понижава с 0,18 пр.п. до 0,35%, а по тези в евро – с 0,16 пр.п. до 0,37%.

В края на миналата година средният лихвен процент на новите срочни договори на домакинствата по депозити с договорен матуритет в левове се увеличава за месец с 0,05 пр. п. и достига 0,24%. На годишна база спадът е с 0,31 пр. п.

Спестяванията с договорен матуритет в евро за месец растат с минималните 0,01 пр. п. до 0,21%, като на годишна база средната лихва пада с 0,25%.

    ДЕПОЗИТИ НА СЕКТОРИ НЕФИНАНСОВИ ПРЕДПРИЯТИЯ И ДОМАКИНСТВА (НОВ БИЗНЕС)

През декември средният лихвен процент по овърнайт-депозитите в левове на домакинствата на годишна база  спада с 0,01 пр.п. до 0,03%. От данните на централната банка се вижда, че при спестяванията с договорен матуритет в левове средната лихва намалява с 0,59 пр.п. до 0,45%, а по тези в евро – с 0,49 пр.п. до 0,38%.

Средният лихвен процент по депозитите, договорени за ползване след предизвестие, в левове на годишна база се се понижава с 0,09 пр.п. до 0,07%, а по депозитите, договорени за ползване след предизвестие, в евро – с 0,08 пр.п. до 0,08%.

      ДЕПОЗИТИ НА СЕКТОР ДОМАКИНСТВА (САЛДА)

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Министерството на финансите продаде нов дълг за 200 млн. лева