IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Универсалните пенсионни фондове носят доходност от 4,45% за последните 2 години

Това е три пъти над минималната определена доходност, която се покрива от всички играчи на пазара, показват данни на КФН

12:02 | 23.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Универсалните пенсионни фондове в България носят доходност от 4,45% за периода 30 юни 2016 г. до 30 юни 2018 г. Това е почти три пъти повече от минимално определеното ниво от 1,45%, става ясно от данни на Комисията за финансов надзор (КФН), публикувани днес.

Съгласно разпоредбите на Кодекса за социално осигуряване (КСО) зам.-председателят на КФН, ръководещ управление „Осигурителен надзор” (Диана Иванова), определя минимална доходност на годишна база, която универсалните и професионалните пенсионни фондове трябва да покрият при управлението на активите си за предходния 24-месечен период. 

Така за универсалните пенсионни фондове КФН определи минимална доходност в размер на 1,45%, а за професионалните пенсионни фондове – 1,47%.

УПФ УПФ

Определената минимална доходност се покрива от всички фондове за допълнително задължително пенсионно осигуряване, става ясно още от данните на КФН.

Среднопретеглената доходност за професионалните фондове е 4,47%.  В тях се осигуряват работещите в първа и втора категория труд.

ППФ ППФ

От универсалните пенсионни фондове „Съгласие“ регистрира най-висока доходност за последния двугодишен период от 5,48%, докато с най-ниска е на „ЦКБ-Сила“ - от 2,96%.

При професионалните най-висока доходност регистрира "ДСК-Родина" с 5,50%, а с най-ниска доходност са фондовете на „Топлина“ - с 2,91%.

Доброволните фондове, които формират т.нар. трети стълб на пенсионната система и за които няма законово изискване за покриване на минимална доходност, отчитат такава от 5,53% за периода от 30 юни 2016 г. до 30 юни 2018 г. И там „Съгласие“ е с най-висока доходност от 7,06%, а с най-ниска е „Топлина“ с 3,90%.

ДПФ ДПФ

Според данните на КФН единственият доброволен пенсионен фонд по професионални схеми – този на „ДСК-Родина“, и в който по избор могат да се осигуряват допълнително работещите в първа и трета категория труд, изпраща двугодишния период с доходност от 5,97%.

За сравнение, през предишното тримесечие всички доходности бяха с няколко пункта по-високи.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още