Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

За осем месеца инвестициите в България намаляха с над 60% на годишна база

Най-големи вложения в страната са направили нидерландци, руснаци и унгарци, показва банковата статистика

За осем месеца инвестициите в България намаляха с над 60% на годишна база

Снимка: Bloomberg

Потокът на влезлите в България преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) от януари до август е  положителен в размер на 365,9 млн. евро, като намалява с 63,5% (637,1 млн. евро) на годишна база, показват предварителните данни на Българската народна банка. За сравнение за осемте месеца на миналата година чуждестранните вложения бяха 1,003 млрд. евро.

Само през август потокът е отрицателен и възлиза на 29,7 млн. евро, като преди година беше на плюс с 90,4 млн. евро.

Дяловият капитал (преведени/изтеглени парични и апортни вноски на нерезиденти в/от капитала и резервите на български дружества, както и постъпления/плащания по сделки с недвижими имоти в страната) е на минус с 894,7 млн. евро за периода от януари до август. Той е по-нисък с 461,4 млн. евро за същия период на 2019 г., когато беше на отрицателна територия с 433,2 млн. евро.

В централната банка отчитат, че нетният поток от инвестиции на чуждестранни лица в недвижими имоти е на плюс с 0,01 млн. евро, при положителен нетен поток от 2,6 млн. евро за януари-август 2019 г.

По предварителни данни статия Реинвестиране на печалба (показваща дела на чуждестранните инвеститори в текущата печалба или загуба на дружеството на база на счетоводни данни за финансовия резултат) е положителна и възлиза на 331,7 млн. евро. За сравнение през осемте месеца на миналата година тя беше на плюс с 346,1 млн. евро.

Нетният поток по подстатия Дългови инструменти (промяната в нетните задължения между дружествата с чуждестранно участие и преките чуждестранни инвеститори по финансови, облигационни и търговски кредити) е положителен и възлиза на 928,9 млн. евро, при положителна стойност от 1,090 млрд. евро за януари – август 2019 г.

Най-големите нетни потоци по преки инвестиции в страната за януари-август 2020 г. са от Нидерландия (407,2 млн. евро), Русия (119,6 млн. евро) и Унгария (107,2 млн. евро).

По предварителни данни нетният поток на преките инвестиции зад граница за януари-август 2020 г. възлиза на 80,1 млн. евро, при 278,5 млн. евро за същия период на 2019 г. Само през август нетният поток възлиза на 5,5 млн. евро, при 49,3 млн. евро за август миналата година.


 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Димитър Манолов: Промяна в данъците няма да има