IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Законът за офшорките е безсмислен, твърди Георги Кадиев

Според социалиста и с промените той няма да изсветли икономиката

11:45 | 27.08.15 г.
Законът за офшорките е безсмислен, твърди Георги Кадиев

Законът за офшорките беше безсмислен в самото си начало и си остана такъв, на практика е неработещ. Такъв закон няма в нито една друга европейска държава. Това каза пред БНР Георги Кадиев от БСП.

Преди дни правителството предложи за обществено обсъждане промени в закона за офшорните компании у нас, който беше приет преди около 2 години по инициатива на депутатите от ДПС Делян Пеевски и Йордан Цонев.

Според предложението офшорни компании ще могат да притежават до 10% от описаните в забранителен списък медии, банки, застрахователни дружества, пенсионни фондове и компании, работещи в още над 20 области.
Кадиев обаче смята, че и след промените законът няма да доведе до изсветляване на българската икономика.

Той обясни, че няма как да се провери дали например адвокат от Панама е действителният собственик на едно дружество, или зад него стои друг човек.

Социалистът допълни, че сега промените се правят по настояване на Еврокомисията, тъй като нормативният акт противоречи на директиви. Предложените изменения обаче по думите му допълнително обезсмислят закона.

Например от списъка се вадят определени дестинации – Сан Марино, Андора, Лихтенщайн. Това означава, че ако някой има офшорна компания на Вирджинските острови и трябва да разкрие собствениците, ще се пререгистрира в Лихтенщайн, допълни Кадиев.

По повод предложената възможност офшорна компания да не влиза в регистър, ако притежава до 10% от дружество в забранителния списък, социалистът каза, че това може да се заобиколи. Например десет собственици може да държат по 9,99% от дадено офшорно дружество и така няма да влязат в регистъра.

„Офшорните компании се правят по две причини – едната е чисто данъчна и много компании в света ползват офшорни регистрации, включително големи банки и инвестиционни фондове. В това няма нищо лошо. Лошо е, когато там се извършва пране на пари и влизат средства, които не е ясно откъде идват“, допълни той.

Той коментира още, че последните три правителства нарочно не вадят нищо за предшествениците си. Кадиев обаче очаква в бъдеще в управлението да влязат политици, които няма да прощават на предишните. Сега по думите му имаме системни партии, което означава система, която пази самите тях. Той посочи, че например СИРИЗА е антисистемна партия, но уточни, че не харесва идеологията й. Трудно е да се появи нещо антисистемно, защото то веднага бива покварено от системата, отчете Кадиев.

За предстоящите местни избори на 25 октомври той смята, че БСП ще понесе сериозен удар. Кадиев допълни, че социалистите закъсняват с кампанията в София и така подаряват победата на ГЕРБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:51 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още