Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Иван Велков: Не знаем как да използваме наличните сгради в София

В столицата е пълно с хаотично разположени сгради, които не изпълняват максимално функциите си, твърди зам.-председателят на Столичния общински съвет

гледано: 2621   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Съвременният проблем е как да използваме сградите, които вече са построени в София. Това каза Иван Велков, заместник-председател на Столичния общински съвет в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. Поводът за гостуването му е приетият от парламента законопроект за изменение и допълнение на Закона за устройството и застрояването на Столичната община.

„Една сграда не е необходимо да е висока, за да е удобна, красива и ефективна. Най-добрите примери за европейски столици и модели, на които би трябвало да подражаваме, са когато в естетическите и архитектурни корпуси на съществуващите сгради се създава ново съдържание и нов смисъл. Точно това ми се струва, че ние не успяваме да направим, защото има страшно красиви сгради в центъра на София, които дават възможности, а ние не ги използваме. Те служат за складове, пълни са с архиви за документи. Има и такива жилищни сгради“, коментира той. 

Според него България се движи със закъснение и търсеният баланс от Столичната община (бел. ред. - да се тушират обществените настроения срещу хаотичното строителство на високи сгради и да не се блокира инвестиционната активност) няма как да бъде постигнат никога, защото градът е динамичен и сградите, които го олицетворяват, също трябва да са динамични. „Мисля, че това ни е големият проблем - че ние имаме много неравномерно, дори не само хаотично, а и на пръв поглед бездарно разположени сгради, които не изпълняват максимално функциите си. Така че, това, което ще се постигне, е компромис“, каза Велков. 

Още по темата

Според него да се запазят визуални коридори, особено в някои райони на София, вече практически е трудно постижимо, дори с много по-силни рестрикции. „Има цели квартали в София, в които дори тесните улици и единствената пролука към планината биха могли с лекота да бъдат запълнени от далеч по-ниска сграда. Опитът да се сложи някаква граница обаче е безспорно нещо положително и то би трябвало да е резултат от усилията, които главният архитект и неговият екип от две години полагат в това отношение. Той трябва да бъде поощрен“, добави общинският съветник.

На въпроса има ли зони в София, подходящи за изграждането на небостъргачи, Иван Велков отговори, че „зони за небостъргачи“ е гръмко название за София с нейната архитектура и топология.

„По-скоро съществуват зони, в които биха могли да бъдат изградени няколко високи сгради. Такива сгради стоят добре, ако са в ансамблово съчетание една с друга, а не самоцелно стърчащи. Те трябва да бъдат съобразени с възможностите на града да бъдат снабдявани комуникационно във всяко едно отношение – не само транспорт и инфраструктура, но и със съответните комунални услуги, и най-вече да дават възможност за друг тип дейности. Много „солено“ удоволствие е да имаш скъпа сграда, която се ползва само по 8 часа на ден. Затова например в парижкия квартал „Дефанс“ в момента ударно се работи по това в тези модерни сгради да има и жилища, за да се живее там. Ние сме в другата крайност и търсим явно разграничение“, обясни Велков.

По думите му тенденцията със застрояване с високи сгради се дължи на все по-скъпата земя. Всички футуристични филми демонстрират такова строителство. Може би от новите теми ще бъде и тази за сгради с подземен компонент. Това може би е тема за по-амбициозните предприемачи в София, каза още общинският съветник.
 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Ралица Пейчева

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Аякс детронира Ювентус на Кристиано Роналдо без скъпи трансфери