Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Как България стана причина за реформи в еврозоната?

България в еврозоната е желание на ЕЦБ да покаже, че валутният съюз е стабилен и има страни, които искат да се присъединят към него, казва д-р Щерю Ножаров

Как България стана причина за реформи в еврозоната?

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Желанието за реформи в еврозоната е свързано със стремежа на България за присъединяване към нея. Това каза д-р Щерю Ножаров, икономист, преподавател в катедра "Икономикс" на УНСС, в предаването „Клуб Investor“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„Желанието за реформи на Европейската централна банка е свързано със съществуващия дисбаланс и неравенство в доходите на страните от Европейския съюз и еврозоната“, посочи Ножаров, като уточни, че причина за това е съществуването на т.нар. икономика на нещата, икономика на услугите и дигиталната икономика.

„Това означава, че висококвалифицираните кадри ще получават все повече доходи, а нискоквалифицираните все по-малко и ще остават без работа“.

По думите на госта това е един от основните проблеми, който води до предизвикателства в политиката в цяла Европа.

„България в еврозоната в този контекст е желание на ЕЦБ да покаже, че еврозоната е стабилна и все още има страни, които искат да се присъединят към нея“.

Според госта подобряването на икономическата база у нас ще успокои донякъде политическите страсти в държавите членки на еврозоната.

„Големият проблем на Европа е, че тя осъзна, че изостава от глобалния растеж... Целта е да се консолидират всички позитивни към ЕС страни“.

Гостът коментира и темата за инфлационното таргетиране, като отбеляза, че то стои в основата на политиката на ЕЦБ, но концепцията му е вече остаряла.

„Икономическата теория, свързана с инфлационното таргетиране, разчита основно на това, че потребителите са рационални и пазарите реагират адекватно на ценовите, потребителските и инвеститорските действия. Оказа се, че това разбиране не е вярно – в света има редица нови предизвикателства и промени“, обясни Ножаров.

Целия разговор гледайте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Божидарка Чобалигова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

6
 
12
 
3
преди 7 месеца
Желанието на БГ да влезе в някоя европейска структура винаги поражда новости или реформи в механизма по приемането....
Гениален път за реални реформи!
13
 
12
 
2
преди 7 месеца
"България в еврозоната е желание на ЕЦБ да покаже, че валутният съюз е стабилен и има страни, които искат да се присъединят към него, казва д-р Щерю Ножаров."

Като се види , кои страни се натискат днес да приемат еврото , а също и кои страни няма да го приемат , става ясно на какво дередже е ЕС .
7
 
16
 
1
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Жалко че няма залози за влизането на България в ERM II. Някои хора са много сигурни на думи че няма да влезем или, че ще влезем но колко от тях и с колко щяха да застанат зад думите си? Аз лично бих заложил, че ще влезем тази година.

Още от Bloomberg TV
Ще поемат ли цените на петрола над 60 долара за барел догодина?