Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Какво да очакваме от трансформацията на енергийната система

През следващото десетилетие ще има много източници на енергия, които ще позволят на клиента да направи избор, прогнозира Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell Bulgaria

Какво да очакваме от трансформацията на енергийната система

Снимка: Investor.bg

На прага сме на трансформация на енергийната система, която води до нови по-чисти форми на енергия. Говорим за бъдеще на мобилността, основано на нови горива, които са с по-ниско въглеродно съдържание. Това прогнозира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell Bulgaria.

Още по темата

По думите ѝ такива са биогоривата, както стандартните, така и усъвършенстваните, които водят до намаляване със 70 или 80% на въглеродните емисии.

"Въглеродът, електрическата мобилност и различните производни на природен газ, като втечнен природен газ и много други, са сред тях", изброи Славейкова.

Тя посочи, че използването на тези продукти води до намаляването на емисиите и има положителен ефект за чистотата на въздуха.

"Някои биогорива вече се прилагат. Електрическата мобилност е в действие. Има зарядни станции, електрически автомобили, хибридни автомобили, просто това трябва да се развие във времето", обясни изпълнителният директор на Shell Bulgaria.

Тя е на мнение, че водородът е сред горивата на бъдещето.

Сравейкова посочи, че има пилотни проекти в някои страни в Европа като Германия, но там добрата инфраструктура не е достатъчна да се развие този нов източник на енергия. Експертът поясни, че в Германия има 80 водородно зарядни станции, а само 600 такива автомобила.

"Има нужда от стимулиране на закупуване на такива автомобили, за да може да се използва по-ефективно инфаструктурата и да се наложи този нов източник на енергия като по-широк на пазара", съветва експертът.

Тя е не мнение, че различните производни на природния газ също имат бъдеще.

"За втечнения природен газ има широк пазар в Западна Европа, надявам се да влезе скоро в България - има нужда от правна рамка и стимулиране както на транспортните компании, така и на потребителите на този вид гориво", очаква Славейкова.

Според нея потребителската нагласа е изключителна важна и допълни, че това е от изключително значение, когато става въпрос за намаляване на вредните емисии от различните видове източници на енергия.

"Бизнесът има важна роля - въведохме практика за закупуване на 100% зелена енергия за опериране на нашите обекти и в резултат на това намалихме сериозно въглеродния отпечатък на нашата дейност. След като закупихме първите сертификати за 100% зелена енергия, много други компании закупиха такива сертификати", информира тя.

"Все по-енергична ще е мобилността през следващото десетилетие, ще включва много енергийни решения, много източници на енергия, които ще позволят на клиента да направи избор", очаква Камелия Славейкова.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.


 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
3
 
4
преди 6 месеца
.... нищо, щот нема има такава "трансформация" ... зелените талибани са леко блокирани в ЕС от тези държави дет имат акъл за разлика от наще ....
5
 
3
 
3
khao до: doba
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
имаш голям нос, затова си видял само каквото искаш ;)
5
 
9
 
2
doba до: Hahoto
преди 6 месеца
Оптимист си, колега.
Аз очаквам все по-големи и по-големи цени.
Откакто въвеждат т.н. либерализация и навлизат т.н. 'зелени', друго не съм видял.
5
 
9
 
1
преди 6 месеца
Какво да очакваме от трансформацията на енергийната система!?
---------------------------------------------------------------------------------
Очакваме евтина енергия, достъпна до всички, която да покрива нуждите на всички сектори - бизнес, транспорт, домашни нужди, отопление.
Щом комшията, дето има ракиджийница, иска да слага панели и да продава ток, то значи трансформациятаще е уникална!

Още от Bloomberg TV
Ще поемат ли цените на петрола над 60 долара за барел догодина?