IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft ще създаде няколко центъра за данни в Гърция

Правителството на страната приема инвестицията като вот на доверие към гръцката икономика

17:00 | 05.10.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Mark Kauzlarich/Bloomberg</em></p>

Снимка: Mark Kauzlarich/Bloomberg

Microsoft ще изгради няколко нови центъра за данни в Гърция – ход, който по думите на гръцкото правителство ще подкрепи предприемачеството и ще насърчи други големи компании да инвестират в страната, пише Bloomberg.

Това ще бъде най-голямата инвестиция на американския технологичен гигант в Гърция за 28-те години, в които той оперира в страната, посочва президентът на Microsoft Брад Смит в презентация за сделката, показана в Атина днес. Решението „показва доверие в гръцката икономика, гърците и правителството“, допълва той. „Това не е нещо, което правим във всяка страна“.

Освен това Microsoft ще започне програма за обучения, с която да помогне за запълването на общо 100 хил. работни места, които инициативата ще създаде, коментира Смит.

Новите центрове за данни „автоматично издигат страната до инвестиционна дестинация“, обяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, който определи решението като вот на доверие към потенциала на държавата. По думите му според оценки на анализатори инвестицията ще донесе икономически ползи от около 1 млрд. долара във времето.

Мицотакис и Смит обсъдиха за първи път инвестицията на Microsoft по време на среща на Световния икономически форум в Давос, Швейцария.

Свиваща се икономика

Гърция се бори с проблеми, след като икономиката ѝ се сви с 25% по време на продължилата десетилетие дългова криза. Правителството изчислява, че икономиката може да загуби още 8,2% тази година заради пандемията.

Въпреки че през 2020 г. се очаква безработицата да спадне до 18,6% от кризисния пик от близо 30% според проектобюджета на правителството, представен днес, тя остава най-високата в Европа. Международният валутен фонд прогнозира, че безработицата ще се повиши до около 20 на сто тази година.

Освен това правителството изчисли, че икономиката ще нарасне със 7,5% през 2021 г., основно заради прогнозата за 30,4% скок на инвестициите.

Благодарение на споразумението, обявено днес, Гърция стана първата страна в Югоизточна Европа, където ще има центрове за данни на Microsoft.

Още новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
ПИЧ
преди 3 години
E това е работа- Microsoft у Гърция, а къде е фолцвагена у нашенско дето ще дойде. ще духаме супата, както казваше Стоичков
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
nikiangel
преди 3 години
Супер,центровете ще са там, съпорта ще е в България, а гърците ще прибират разликата заплатите.Всички са щастливи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още