Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Руменин: Роботите могат да са успешни асистенти на педагозите

Нов проект с разработка на БАН въвежда модерните технологии в образованието, разказа академикът

гледано: 1833   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Учителят - това е вечната професия. Едно е изкуственият интелект, но друго е човекът, който ще обучава децата, ще им даде културата, чувството – тези неща са все още твърде далече от модерната роботика. Но роботите – независимо дали са хуманоидни или абстрактни, играят социализираща роля и могат да са успешни асистенти на педагозите.

Това е мнението на академик Чавдар Руменин от Института по системно инженерство и роботика към БАН, изказано в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

На 17 април, вторник, в Големия салон на БАН, ще се направят демонстрации с два робота – Роби и Роберта. Входът е свободен и събитието може да бъде посетено от ученици и родители, допълни той.

„Тези два робота са конструирани от водещата в роботиката френска фирма Aldebaran. Заслугата на нашия институт е в това, че ние направихме такъв софтуер и за двата робота, че да могат те да общуват безпроблемно с децата“, поясни Руменин и напомни, че в образованието е много важно децата да имат постоянно внимание към това, което им се казва.

Според него роботите могат да извършват рутинните и уморителни дейности, позволяващи на педагога да се фокусира върху индивидуална работа с децата и развитието на техния талант.

„Модерните технологии изискват човек, който до извършва високоинтелигентната работа и до него робот за по-тежките и по-сложните операции. А нещо, което постоянно се повтаря, става отегчително. За да не се получава това, Роберта има такива алгоритми, с които постоянно държи вниманието на децата. И те с огромно желание я слушат. Научихме я да говори, да изнася мънички лекции, да разказва на децата любопитни неща, да пее песнички – това за децата в предучилищната възраст е събитие и ги впечатлява“, каза Чавдар Руменин.

Академикът смята, че качеството, което хората трябва да притежават винаги, е въображението.

“Трябва да възпитаваме в децата онова чувство винаги да си остават деца. Дори да станат на 50-60 години, в тях да се запази онова детското, неповторимото, умението да се учудват, да има отклонение встрани от руслото на стандартното“, посочи конструкторът.

Кои са предизвикателствата пред образователната система, които създават изкуствен интелект и роботизация? Какви са предимствата на хората пред технологиите или те са средство за развитие на нашия потенциал? Изостава ли индустрията заради липсата на технологични решения в производството?

Вижте повече във видеото!

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Експерт: Дефицитът на инфраструктура е основен енергиен проблем за Балканите