IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Владимир Чуков: Очаквам още по-голямо разцепление в ислямския свят

Задънената улица в Сирия е заплаха за Европа, прогнозира арабистът

18:31 | 20.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През последната година Сирия попадна в задънена улица. В страната вече няма политическа сила, която да се отъждествява с прозападна позиция. Европейският съюз вече не подкрепя нито опозицията в страната, нито управляващите. Важното за Европа обаче е, че Сирия държи монопола върху бежанския поток. Сирийците са легитимните бежанци, останалите са икономически. Това обясни в предаването „Светът е бизнес“на Bloomberg TV Bulgaria арабистът проф. Владимир Чуков.

Той коментира какво се случи в Близкия Изток през изминалата година. Чуков припомни, че в началото на 2019 г. силният, мощният информационен източник беше Иран. „През втората половина на годината Турция е стожерът на нестабилността, който се опитва да се противопостави на големите сили“, коментира арабистът

Според Чуков през първата половина на 2020 г., а може и през цялата година, турският президент Реджеп Ердоган ще събира погледите, анализите и коментарите на водещите медии във връзка със събития, които се случват в Близкия Изток.

Арабистът е убеден, че Турция не би напуснала НАТО, защото така ще прекъсне връзките си със Запада. „Националистите са тези, които тласкат турците в такова направление. Все още управляващите обаче надделяват над тенденциите подобно нещо да не се случи“, отбеляза той.

Чуков коментира скорошно изследване, от което става ясно, че партията на Ердоган губи позиции. По думите на експерта именно големите предизвикателства пред президента са причината за неговата активност извън страната.

Той смята, че не очаква успокоение на ситуацията в ислямския свят през 2020 г., като според него ще настъпи още по-голямо разцепление.

„Протестите в Алжир и Судан, където населението е от сунити, са насочени срещу персоналния авторитарен режим, срещу диктаторите“, отбеляза Владимир Чуков и обясни, че при шиитите протестите са срещу политическата система, която е конфесионализирана – изградена на привилегии.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още