Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

И коронакризата не успява да смъкне цените на имотите в София

Строителството продължава, а банките отпускат ипотечни кредити, но при завишени изисквания към кредитополучателите, констатира имотна агенция

И коронакризата не успява да смъкне цените на имотите в София

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Към края на април цените на жилищата в София остават без съществена промяна. От средата на този месец пазарната активност е започнала да се възстановява с връщане на запитванията за имоти на нивата отпреди коронавирусната криза.

Работата по строителните площадки не спира, като през последните два месеца много от обектите в строеж бележат значителен напредък, а някои от тях дори са въвеждани в експлоатация. Банките продължават да отпускат ипотечни кредити, но при повишени изисквания спрямо кредитополучателите, процента на самоучастие и обезпеченията, констатира компанията за недвижими имоти Bulgarian Properties в свой анализ за пазара през първото тримесечие и след въвеждането на извънредното положение у нас в средата на март.

Наред с виртуалните огледи, започват да се провеждат и все повече присъствени огледи на имоти, без които според компанията трудно би се стигало до сделки.Продавачите обаче са в изчаквателна позиция, докато има повече яснота какво предстои, а купувачите също изчакват по-ниски цени или да видят дали ще останат на работа и при какви условия ще могат да се финансират от банките.

Интересът е насочен основно към жилища в напреднал етап на строителство или завършени с Акт 16. Интерес привличат най-вече качествените и високостойностни имоти, както и имотите с уникални характеристики и местоположение, сочат наблюденията на Bulgarian Properties.

До въвеждането на извънредното положение компанията отчита едно от най-силните тримесечия за жилищния пазар през последно време, като ръстът на цените се е ускорил до около 4% на годишна база.

След въвеждането на ограничителните мерки обаче е последвало отдръпване на пазарните участници, запитванията и огледите са намалели, а намеренията за покупка са били временно замразени до преминаване на епидемията.

"Досега не се беше случвало толкова рязко превключване от бум в пауза, но доброто състояние на пазара преди кризата дава основание да смятаме, че възстановяването ще бъде бързо при благоприятно развитие на епидемията и последвалата от нея икономическа стагнация", коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

Средно 1120 евро за квадратен метър в София

През първото тримесечие на 2020 г. ценовите ръстове са се ускорили, а средната цена в София е подминала границата от 1100 евро/кв.м., около която гравитираше от края на 2017 г.

Данните на Bulgarian Properties сочат, че средната цена на жилищата в София на база реални сделки е достигнала 1120 евро/кв.м спрямо 1080 евро/кв.м за първото тримесечие на 2019 г., което е нарастване с около 4% на годишна база. Ръст от 2,2% има и спрямо последните месеци на 2019 г., когато апартаментите в София са се продавали средно за 1095 евро/кв.м.

Средната обща продажна цена на закупените апартаменти също е нараснала на 101 130 евро за 2020 г. при 90 960 евро в началото на 2019 г. и 95 230 евро през последното тримесечие на 2019 г. Това е нетен ръст от средно около 10 000 евро  за апартамент в София спрямо същия период на 2019 г.

Минимален отказ от сделките

Сделки с имоти са се сключвали активно през цялото първо тримесечие, буквално до момента на обявяването на извънредното положение, съобщава Bulgarian Properties. Данните на компанията на база новосключени сделки показват задържане на обема от реализирани сделки на сходни нива като тези през първите месеци на 2019 г., като повечето вървят към финализиране и отказите към момента са минимални.

Миналата седмица Агенцията по вписванията отчете спад на вписаните сделки в София с 6,3% на годишна база през първото тримесечие. Bulgarian Properties обаче отбелязва, че това са данни за нотариално изповядани покупко-продажби, а не само за сключени през периода сделки.

“Този спад има обективни причини и се дължи на извънредното положение и специалния режим на работа на нотариусите, на невъзможността за явяване за нотариално изповядване и отлагането на сделки, както и на все още големия дял на новото строителство в продажбите в София - сделки, които ще бъдат вписвани при прехвърляне на собствеността”, пише компанията. И допълва, че данните все още не отразяват моментното състояние на пазара, а вече отминал негов етап на развитие. Реалното състояние ще стане ясно от данните за второто тримесечие.

Най-скъпи са имотите в „Лозенец“, най-евтини – в „Люлин“

През първото тримесечие най-голяма е била активността в традиционно предпочитаните квартали на София като “Витоша”, “Манастирски ливади”, “Кръстова вада”, “Дианабад”, централните части, включително широк център – “Зона Б-5”, Б-18, “Банишора”.

Към тях се прибавят и големите жилищни комплекси в “Младост”, “Люлин” и “Надежда”, към които винаги има сериозен интерес.

След въвеждането на извънредното положение се повишава интересът към жилища в периферни райони на столицата, в селата около нея с възможност за изолация, но и лесно придвижване до града. Хората започват да се настройват за по-дългосрочна нужда от собствено пространство на открито, констатират от Bulgarian Properties.

Средните цени в най-популярните квартали през първото тримесечие са:

• Манастирски ливади – 1090 евро/кв.м.

• Витоша – 1034 евро/кв.м.

• Кръстова вада – 1250 евро/кв.м.

• Дианабад – 1290 евро/кв.м.

• Център – 1420 евро/кв.м.

• Лозенец – 1900 евро/кв.м.

• Банишора – 1030 евро/кв.м.

• Младост – 1150 евро/кв.м.

• Надежда – 945 евро/кв.м.

• Люлин – 710 евро/кв.м.

Расте интересът към големи жилища

През първото тримесечие делът на закупените тристайни жилища е нараснал и се е изравнил с този на двустайните – по около 47% от всички закупени жилища. Само 5 % от жилищата са били едностайни или многостайни апартаменти.

Средната площ на закупените жилища е била 90 кв.м и нараства от 81 кв.м в края на 2019 г. Поради увеличаването на обема на тристайните апартаменти.

Още по темата

Най-купувани са били жилищата на четвърти етаж, като продължава интересът и към жилища на по-високите етажи в сгради ново строителство заради хубави гледки, повече простор и светлина, по-малък шум от околни улици и булеварди.

През последните два месеца нараства интересът към къщи, партерни апартаменти с двор и жилища в затворени комплекси с частни дворове и паркова среда.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (26)

   1| 2| 3    
2
 
42
 
26
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Миналата година докато пазара вървеше нагоре, почти не излизаха статии за имоти. Сега откакто 2 ри месец, почти няма никакви сделки, за два дни излязоха стотици статии, които искат да убедят българина, че цените са стабилни и че не се очаква спад. Неграмотния финансово човек, може и да прилъжат. Но в момента кредити/ипотеки, почти не се дават, условията се затягат, лихвите се вдигат. И в това време, вместо да излязат статии как хората да се предпазят от бурята която се задава, медиите пускат платени статии и гледат да набутат още хора. Дано живота им да ви тежи на съвеста!!! Всички западни икономически анализатори, са обединени в едно че се задава невиждана рецесия, която може да прерасне в депресия, каквато света не е виждал. Съвета винаги е един и същ, продаване на всички ненужни активи, докато пазара е в пик, /остават няколко месеца, до есента/ и усиленно спестяване. Кеш поне за година две и никакви кредити, заеми.
0
 
41
 
25
mariata до: Oбичам България
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Напротив, това е дезинформация в статията и подвежда читателите. Не се спазва правилото информацията да е проверена и сравнена от повече от един източник, а е представена като художествен разказ.
0
 
41
 
24
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Точно обратното. Колкото повече такива статии има, по-добре, защото означава, че нещата са наистина зле за тях. Ако някой е добре, няма да си плаща са го хвалят колко е добре.
1
 
44
 
23
RFR
преди 8 месеца
Инвестор, излагате се! Когато цитирате някоя агенция, поне сложете префикс "Мнение" в заглавието. Това не са факти и не е обективно. Това не е журналистика, а ПР.... Срам!
Не случайно сме на 111 място в света, заради този показен непрофесионализъм.....
1
 
43
 
22
преди 8 месеца
Поредната платена статия.
Вижте си графиката за 2010 и се сетете, че и в кризата на 2008 имаше забавяне на падането, но имаше и падане. Да, не веднага, но след няколко месеца на хората ще им дотрябват пари, строителище ще намалят печалбите си и падането ще започне.

Ръст на безработицата
Повишаващи се лихви от банките, с по-високо самоучастие
Свиваща се или паузирана икономика
Свиващи се разходи
Бизнеси на ръба на оцеляването в хоризонт до 2-3 месеца и много сериозни проблеми след 6 месеца за над 60% от бизнесите (по данни не от къде да е, а от Германия)
Рецесия в Евро зоната от поне 10%
Падането на цените в имотния сектор винаги се е случвало със закъснение. Колкото и да се дигитализира, ще има корекция от поне 30%.
Аз лично виждам десетки обяви, включително и нови, които още по телефона са готови да дадат 10% надолу. А това е само началото на кризата, която вече удари наемите.
Прости факти, без място за много догми и чувства.

Още от България
Сделките с имоти у нас отново забавят темп в края на 2020 г.