Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Инвестициите в бизнес имоти в Централна и Източна Европа постигат нов рекорд

През 2017 г. обемите достигат почти 13 млрд. евро, като през второто полугодие фокусът на инвеститорите е бил върху България

Инвестициите в бизнес имоти в Централна и Източна Европа постигат нов рекорд

Снимка: Архив Ройтерс

Инвестициите в бизнес имоти в Централна и Източна Европа достигат почти 13 млрд. евро през 2017 г., което е втори пореден годишен рекорд, показват данни на консултантската компания JLL, цитирани от онлайн изданието property-magazine.com.

Компанията отчита непрекъснат апетит от страна на инвеститорите за всякакви активи в целия регион.

Полша и Чехия остават водещи пазари в региона със съответно 39% и 27% дял от общия обем инвестиции. Следват Унгария с 14%, Румъния с 8% и останалите държави от Югоизточна Европа с 8%.

JLL очаква още една силна година предвид стабилността на планираните сделки. Според прогнозата на компанията обемите ще достигнат около 12 млрд. евро. За Полша се очаква подобряване на рекорда и от пика на пазара преди кризата (2006 г.) заради отлагането на някои сделки от 2017 г. за 2018 г.

Търсенето от страна на инвеститорите в региона ще продължи да се увеличава и да навлиза нов капитал заради по-високата доходност, която носят инвестициите в региона в сравнение със Западна Европа.

В Чехия обемът на инвестициите достига малко над 3,5 млрд. евро спрямо 3,6 млрд. евро година по-рано. Незначителното намаление на обемите се дължи по-скоро на недостатъчното предлагане на качествен продукт, а не на липсата на апетит на инвеститорите – и местни, и чуждестранни.

Почти 30% от този обем са вложени в офис площи, а делът на местния капитал на пазара се увеличава почти до една трета от обемите.

По традиция Полша е водещ пазар с отчетени обеми в размер на малко над 5 млрд. евро. Водещ през миналата година е търговският сегмент с малко над 2 млрд. евро инвестиции.

В Унгария обемите за миналата година надвишават 1,8 млрд. евро, което е със 7% повече спрямо 2016 г. и преобладаващи инвестиции в офиси.

В Румъния обемите достигат почти 1 млрд. евро, което е с 10 на сто повече спрямо 2016 г. Увеличава се броят на трансакциите в страната, като средната стойност нараства до 28,5 млн. евро. Малко над една трета от инвестициите са направени в Букурещ, т.е. подобрява се ликвидността във второстепенните градове на страната.

В Словакия обемът на инвестициите в бизнес имоти през миналата година достига малко под 525 млн. евро, като е можело да достигне и 600 млн. евро, но няколко сделки не са приключили в рамките на годината.

През втората половина на 2017 г. инвеститорите се фокусират повече върху пазарите от Югоизточна Европа и особено България, посочва компанията. Инвестициите в страната се движат основно от търговските центрове, придобити от южноафрикански инвеститори.

Значителни сделки са регистрирани също в Белград, Сърбия, и Любляна, Словения. Заради тази тенденция, която се очертава да продължи, JLL очаква инерцията да се задържи и през тази година.

Основният въпрос е колко дълго може да продължи този пазар. В момента са минали почти 10 години от последния спад, като според компанията времето инвеститорите да се възползват от него не е много. Засега поне доходността е по-примамлива в сравнение с тази от държавните облигации, а пазарът се подкрепя от икономическия напредък и силните пазари на труда в региона.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
5
 
1
преди 2 години
Няма профилна снимка
ЩЕ МЕ ИЗВИНИШ, но прочетох само ПОРЪЧКОВОТО ти заглавие.

Няма да коментирам какво ще се случи с "Инвестициите в бизнес имоти в Централна и Източна Европа", когато най късно след месец ФЕД вдигне лихвите.

ПЪРВОТО НЕЩО КОЕТО ЩЕ ИЗГЪРМИ ТОВА Е СТРОТЕЛНИЯ БАЛОН.

СЛЕД ТОВА СА "ВЛОЖИТЕЛИТЕ" , които "инвестираха" в купчина ТУХЛИ и БЕТОН,

БАНКИТЕ ЩЕ СЕ ПРЕВЪРНАТ В АГЕНЦИИ ЗАНЕДВИЖИМИ ИМОТИ.

ТАКА Е В ИСПАНИЯ , ТАКА ЩЕ Е И У НАС.

Не е нормално ЕДИН КВАДРАТЕН МЕТЪР БЕТОН да стува 2000 € нали??

Нека се предържаме към правилата на една нация която е водеща не само в религията , но и във финансите - ИНВЕСТИЦИИ В НЕДВИЖИМО ИМУЩЕСТВО -20% , в КОЛИ И ПОДОБНИ ДРУГИ ХВЪРКАТИ СРЕДСТВА ЗА ПРЕДВИЖВАНЕ - 10%.

Още от България
60% от жилищата у нас ще бъдат обновени до 2050 г.