Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Жилищата в Габрово и Силистра са най-големи, най-малки са във Видин и Благоевград

Повече и по-големи жилища са въведени в експлоатация у нас през първото тримесечие в сравнение със същия период на миналата година, сочат данни на НСИ

Жилищата в Габрово и Силистра са най-големи, най-малки са във Видин и Благоевград

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Повече и по-големи жилища са въведени в експлоатация у нас през първото тримесечие на тази година, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). 

Между януари и март в експлоатация са въведени 751 жилищни сгради с 3473 жилища в тях. Спрямо първото тримесечие на миналата година сградите са с 86 повече (ръст с 12,9%), а жилищата в тях нараства с 876 (33,7%).
Същевременно средната полезна площ на едно новопостроено жилище расте от 85,3 кв. м през първото тримесечие на 2019 г. на 93,9 кв. през същото тримесечие на тази година.

Най-голяма е средната полезна площ на едно новопостроено жилище в областите Габрово и Силистра – съответно 234,7 кв. м и 199 кв. м, а най-малка е в областите Видин и Благоевград – съответно 70 кв. м и 66,7 кв. м.
В София средната полезна площ на новопостроените жилища през първото тримесечие е 102 кв. м, а в Пловдив – 111 кв. м.

Общата полезна площ на всички новопростроени жилища също е нараснала през първото тримесечие до 326,1 хил. кв. м, или 47,3% повече спрямо същото тримесечие на 2019 г., а жилищната площ се увеличава с 57,7% и достига 250,5 хил. кв. м.

От въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради през първото тримесечие със стоманобетонна конструкция са 79,4%, с тухлена – 17,7%, с друга – 2,5%, а панелните сгради са само 0,4%.

Най-голям е относителният дял на новопостроените къщи (72,2%), следвани от жилищните кооперации (19,1%). В сравнение с първото тримесечие на 2019 г. се наблюдава увеличение в броя на новопостроените къщи, жилищните блокове и вилите.

Най-много жилищни сгради са въведени в експлоатация в областите Варна - 100 сгради с 699 жилища, София (столица) - 99 сгради с 852 жилища, и Пловдив - 99 сгради с 308 жилища в тях.

В същото време в Враца и Монтана между януари и март са въведени в експлоатация само две жилищни сгради със съответно три и две жилища в тях, а в Силистра са въведени в експлоатация само три жилищни сгради с три жилища в тях.

През първото тримесечие най-висок е делът на новопостроените жилища у нас с две стаи (41%), следват тези с три стаи (34,2%), а най-нисък е делът на жилищата с шест и повече стаи – 3,3%.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
2
 
2
driverf1 до: Achtung
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Просто еквилибристика на думи.....:):):).
0
 
3
 
1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
"Най-голяма е средната полезна площ на едно новопостроено жилище в областите Габрово и Силистра – съответно 234,7 кв. м и 199 кв. м, а най-малка е в областите Видин и Благоевград – съответно 70 кв. м и 66,7 кв. м."

Интересно ми е как НСИ е изчислило това за Видин при положение, че на картата към статията за област Видин имаме точно две нули, тоест няма завършена сграда и ново жилище през Q1 2020?!?

Още от България
Повече, но по-малки жилища са били построени през второто тримесечие