IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Олимпиадата в Париж може да даде икономически тласък от над 11 млрд. евро

17-годишният период на оценката започва от фазата на планиране и завършва с периода на „наследството“, завършващ през 2034 г.

20:30 | 14.05.24 г.
Снимка: Franco Arland/Getty Images
Снимка: Franco Arland/Getty Images

Летните Олимпийските игри в Париж може да генерират дългосрочен икономически тласък в размер на 11,1 млрд. евро, показва проучване, поръчано от организаторите на игрите, докато се опитват да възприемат новата мантра на олимпийското движение за фискални ограничения, предава Bloomberg.

При разбити по-подробно данни това би означавало, че икономическата активност, генерирана от организирането на събитието, ще бъде в размер на около 4,58 млрд. евро, въздействието от строителството ще бъде около 3 млрд. евро, а приносът на туризма ще достигне 3,56 млрд. евро при най-оптимистичния сценарий.

Проучването, публикувано във вторник от базирания в Париж Centre de Droit et d’Economie du Sport, посочва, че 17-годишният период на оценката започва от фазата на планиране и завършва с периода на „наследството“, завършващ през 2034 г.

Париж е важен тест за Международния олимпийски комитет и усилията му да въведе по-рационализиран, по-малко конкурентен процес на наддаване за Игрите, който все пак ще има положително въздействие върху домакините. След десетилетия на критика за това как градове като Атина и Рио де Жанейро са превишили бюджета си и са обременили своите правителства с дългове, МОК се опитва да избира градове домакини въз основа на диалог, а не на съперничество, за да осигури по-евтини и по-устойчиви олимпийски игри.

Проучването на мозъчния тръст дава оценки за „слабо общо въздействие“ от 6,7 млрд. евро и среден сценарий за въздействие в размер на 8,99 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:53 | 14.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Спорт виж още

Коментари

Финанси виж още