Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Наемателите на офиси в София са в режим на изчакване

Компаниите не променят плановете си, а изчакват да мине настоящият блокаж, казва Таня Косева-Бошова

Наемателите на офиси в София са в режим на изчакване

Таня Косева-Бошова. Снимка: Park Lane Developments

Ситуацията с коронавируса се отразява на наемателите на офиси в София – те забавят вземането на решения, но не променят радикално плановете си, а изчакват да отмине настоящият блокаж, казва пред Investor.bg Таня Косева-Бошова, председател на Асоциацията на собствениците на бизнес сгради в България и управляващ партньор в Park Lane Developments.

„В момента се извършва само техническа дейност по договори за наем, преговори, но подписването на документи се отлага за след края на кризата с коронавируса. Не е сигурно колко време ще продължи тя, но повечето компании са положително настроени и очакват това да отмине скоро, след което да продължат да се развиват така, както са планирали преди две седмици. Такива са нагласите на повечето компании. Разбираемо е, че искат да изчакат да мине трудният период, преди да сложат подписите си върху документи“, казва Косева-Бошова.

Нейната компания Park Lane Developments стои зад най-мащабния офис проект в бившата промишлена зона „Хладилника“ – Park Lane Office Center. „Строителната дейност продължава. Вече сме изградили четвъртия етаж на сградата и продължаваме със следващите“, отбелязва Косева-Бошова. Срокът за завършване на 11-етажния обект с площ от 23 500 кв. м, в който са инвестирани 30 млн. евро, остава до средата на 2021 г. „Не очакваме забавяне на проекта. Нямаме доставки от Италия, където заводите са затворени, така че сроковете си остават“, казва Косева-Бошова.

Още по темата
„Ситуацията в момента ще направи пазара по-лесен за всички компании, които отдават обекти под наем, защото ще приближи срока на завършване на сградите до периода, в който на наемателите ще се наложи да се изместят. Когато започнем преговори с наемателите година и половина преди края на срока на договора, на тях чисто психологически това им се струва много далечен период. Но не е така, защото изместването на един голям офис е доста труден процес. Затова очаквам периодът, в който на наемателите ще им наближи срокът за изместване, да бъде доста активен. Използваме този период, за да продължим със строежа“, отбелязва Косева-Бошова.

Според нея компаниите, които са наематели в големите офис сгради в София, са от сектори, които едва ли ще пострадат от кризата с коронавируса. „Това са IT, финансови компании, някои търговски компании, чийто бизнес се развива добре“, отбелязва тя.

„Ще има сериозни сътресения, но те са в различни сектори. Най-активно у нас се развиват IT и аутсорсинг секторът, както и финансовите, BPO услугите и такива с добавена стойност. Тяхното развитие няма да бъде забавено или намалено. При някои от техните клиенти може да има забавяне или сътресения, но това ще даде възможности на други клиенти и бизнеси“, казва Косева-Бошова.

„Светът вече е базиран на електронни платформи. Виждате, че цели компании работят от вкъщи и дейността им не спира. Да, работят по различен начин – чрез телефонни и видеоконферентни връзки, но все пак не спират работата си“, отбелязва тя.

По статията работиха: автор Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
6
 
4
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Много ясно, цените ще отидат 2 пъти надолу, да не са луди на сегашните цени да подписват договори.
Пицата ще е постна следващите няколко години.
0
 
4
 
3
Бидонойл до: khao
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Каква дейност бе, кхахо. Погледни навън, да виждаш някаква дейност?
1
 
2
 
2
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
о кво .. докато чакат развиват дейност от улицата... до кофите ? ... айде по сериозно!
2
 
7
 
1
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Косоваааа-Бошоваааа, никакво изчакване! Знаеш ли , какво означава изразът Game Over?! E това е! Търси си работа от сега!

Още от България
Строителството у нас е забавило темпове още преди коронавируса