Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Пазарът на офиси в София изпраща година с рекордно търсене

Има вероятност увеличените обеми ново строителство да окажат натиск върху наемите в дългосрочен план, ако търсенето започне да спада, предупреждава консултант

Пазарът на офиси в София изпраща година с рекордно търсене

Снимка: Pixabay.com

Изминалата 2017 г. година премина с тенденция на нарастващо търсене и предлагане на офис площи в София. Близо 110 хил. кв.м. получиха разрешение за ползване, в резултат на което общият инвентар нарасна до 1,87 млн. кв.м, посочва се в анализ на консултантската компания MBL.

Около 340 хил. кв.м. са в строеж в момента, от които 200 хил. кв.м. са очаква да бъдат завършени до края на 2018 г.

Планирани са още над 300 хил. кв.м., които се предвижда да бъдат завършени в периода 2019-2021 г.

След силния спад в началото на годината до 9% свободните офис площи се стабилизират през миналата година на нива около 10% като дял от общия инвентар, показват още данните на компанията.

Незаетите клас А и Б офис площи в София към декември са 187 хил. кв.м, което е ръст от 10 хил. кв.м спрямо този период на миналата година.

Търсенето през 2017 г. отбелязва рекордни нива за последните 10 години. Новонаетите площи достигат близо 145 хил. кв.м спрямо 125 хил. кв.м. за 2016 г. Обемът на нетно усвоените площи се запазва на нива около 85 хил. кв.м.

Най-предпочитани от наемателите и, съответно, от строителните предприемачи и инвеститори, продължават да бъдат зоните на булевард Цариградско шосе, Лозенец/Хладилника и района на Бизнес Парк София, където високата степен на отдадени площи на ранна фаза от проекта се запазва.


 

Средните наеми се повишават леко през 2017 г. При клас А офертните нива, с някои изключения, варират в диапазона 12 - 14 евро/кв.м. При клас Б наемите остават сравнително стабилни между 7 и 10 евро.

Високото търсене на качествени офиси се запазва както от компании, които навлизат на пазара, така и от такива, които се разширяват или обмислят преместване на по-добра локация и в сграда с по-добри характеристики. 

Наемните нива за момента остават стабилни, но има вероятност увеличаващите се обеми на ново строителстово да окажат натиск върху тях в дългосрочен план, ако нивото на търсене започне да спада.

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Как ще се развива пазарът на бизнес имоти в България през 2019 г.?