Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Собственикът на мол „Галерия“ в Бургас е придобил терен за разширяването му

Преустройството на търговския център „Галерия“ в Стара Загора трябва да приключи през декември

Собственикът на мол „Галерия“ в Бургас е придобил терен за разширяването му

Мол "Галерия" в Стара Загора. Снимка: GTC

Южноафриканският собственик на мол „Галерия“ в Бургас MAS Real Estate е придобил терен за разширяването му, което ще добави към него още 15 хил. кв. м брутна отдаваема площ, става ясно от отчета на компанията за първото полугодие.

Компанията обяви плановете си за разширяването на търговския център в морския град още през март миналата година, като целта е да бъдат увеличени площите за мода, отдих и забавления. Това ще консолидира доминиращата позиция на мола в района, в който той има обхват (около 480 хил. души на разстояние един час с кола).

Още по темата
Преустройството на мол „Галерия“ в Стара Загора, което започна през март тази година, трябва да приключи през декември, става ясно още от отчета на MAS. Инвестицията в обновяването на търговския център възлиза на 5 млн. евро.

През 2017 г. MAS Real Estate придоби моловете „Галерия“ в Стара Загора и Бургас от полската група GTC чрез дъщерното си дружество PKM Investments в сделка за 62 млн. евро. Управлението е съвместно с Prime Kapital, с която MAS оперира и в Румъния.

През първото полугодие двата търговски центъра са донесли на южноафриканския си собственик приходи от наеми на стойност 8,3 млн. евро и са четвъртият по големина източник на приходи за компанията сред притежаваните от нея активи в Западна и Централна и Източна Европа, става ясно още от отчета. Молът в Бургас е с брутна отдаваема площ от 38,372 кв. м, като незаетите площи са само 2,7%, докато търговският център в Стара Загора разполага с брутна отдаваема площ от 25 393 кв. м, от които свободните площи са 2,6%.

През първото полугодие печалбата на MAS Real Estate възлиза на 61,8 млн. евро и се увеличава значително спрямо 19,3 млн. евро през същия период на миналата година. Нетните приходи от наеми достигат 51,6 млн. евро, което е ръст с 60% спрямо първото полугодие на 2018 г.

Печалбата на MAS, която ще бъде разпределена на акционерите, възлиза на 9,01 евроцента на акция и се увеличава с 42% на годишна база. Съотношението между дълга и собствения капитал към 30 юни е 33,9% и е под определения от компанията горен праг от 40%.

Инвестиционните имоти, които тя притежава в Европа, се оценяват на общо 964,7 млн. евро към 30 юни тази година, от които активите в Западна Европа възлизат на 527,3 млн. евро, а тези в Централна и Източна Европа – на 437,4 млн. евро.

През юни MAS съобщи, че е взела решение да излезе от пазарите в Западна Европа и да се съсредоточи върху тези в Централна и Източна Европа, най-вече в Румъния. В Западна Европа компанията присъства на пазарите във Великобритания, Германия и Швейцария. Проектите й в ЦИЕ са съсредоточени в Румъния, България и Полша.

В отчета си южноафриканският фонд потвърждава целта си за пренасочване на капитала от западноевропейските пазари към тези в Централна и Източна Европа, предимно в сегментите на търговските и жилищните площи.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Новото жилищно строителство у нас расте с двуцифрен темп