IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БЛС: Бюджетите на болниците ще издържат заради авансовото плащане

Ако минем успешно през Рубикона на Великденските празници, кризата ще затихне, каза председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров

11:01 | 08.04.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Бюджетите на болниците ще издържат с финансирането от 85%, което предвижда като допълнителна мярка държавата. Това каза в ефира на bTV председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров.

Той коментира решението на правителството и НЗОК да бъдат изплатени авансово 85% от очакваните приходи на всички лечебни заведения.

Д-р Маджаров каза, че това е станало след упорито убеждаване от страна на БЛС, че моментът на кризата не е времето, в което трябва да се броят болните, а трябва да бъде заплатено на ДКЦ-тата, на общопрактикуващите лекари, за да останат на работното си място, и на болниците.

„Преди два дена никой не вярваше, че това може да стане. Сега някои казват, че 85% са малко. На фона на кризата и на това, че някои браншове остават с нула приходи, смятам, че процентите, които постигнахме за този месец, са добри. Другият месец се надяваме да бъдат повече в зависимост от това как ще се развива ситуацията“, каза д-р Маджаров.

Той уточни, че личните лекари ще получат 85% от приходите си за януари, а болниците – от средномесечния си приход за декември, януари и февруари. 

„Всички болници са затруднени в момента заради това, че трябва да отделят екипи за COVID-19, да променят начина си на работа, да пратят специалист от една специалност в друга“, посочи д-р Маджаров.

Притокът на пациенти в лечебните заведения е намалял драстично.

„Плановият прием е забранен със заповед на министъра. Остава болниците да разчитат на спешния прием, който е много по-малък, отколкото плановите пациенти“, обясни Маджаров.

По думите му към момента тези от лечебните заведения, които са имали добър мениджмънт и са работили добре преди ситуацията, породена от COVID-19, работят добре и сега.

„В тази криза се видя кои работят добре и кои по-малко добре. Там, където е имало лежерно отношение към работата, се вижда колко са стреснати сега. Има общински болници, които се справят добре и частни болници, които срещат много затруднение. Сигнали имаме отвсякъде“, каза той.

Председателят на БЛС призова хората да стоят по домовете си около предстоящите празници за Великден, за да не се допусне пик на заболеваемостта.

„Най-страшното са предстоящите Великденски празници. Ако успеем да прескочим този Рубикон, може да се смята, че ще вървим към затихване“, каза д-р Маджаров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още