IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Симеон Сакскобурготски окончателно загуби двореца "Кричим"

Върхоният касационен съд отказва да преразгледа решението си от 2012 г., според което бившият премиер и сестра му не са собственици на царската резиденция

15:25 | 06.12.13 г. 1
Симеон Сакскобурготски окончателно загуби двореца "Кричим"

Бившият премиер и лидер на партия НДСВ Симеон Сакскобурготски загуби окончателно делото срещу държавата, с което искаше да си върне двореца „Кричим“. Върховният касационен съд (ВКС) отказва да преразгледа решението си от 2012 година, според което Сакскобурготски и сестра му не са собственици на двореца, построен с пари на интендантството в началото на миналия век, става ясно от съобщение на сайта на съда.

Точно преди половин година, на 6 юни, съдът обяви, че ще обсъди искането на Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок за възобновяване на делото за собствеността на царската резиденция.

Казусът окончателно бе решен в полза на държавата през 2012 година, когато върховните магистрати потвърдиха решенията на Пловдивския окръжен съд и Пловдивския апелативен съд. Адвокатите на Сакскобургготски и сестра му обаче не се отказаха и внесоха във ВКС искане за преразглеждане на окончателното решение, защото са се сдобили с нов документ по казуса - Протокол от VI заседание на V Обикновено Народно събрание на Княжество България, проведено на 23.10.1887 год., с който се дава легално тълкуване на въпроса за характера на секретаря на Княза като държавен служител.

Съдът обаче не прие това доказателство и заяви, че документът "няма отношение по спора за собственост, разрешен по същество с решенията, чието отмяна се иска, нито по-конкретно с въпроса основанието за придобиване на правото на собственост от името и за сметка на Н.В .Царя". 

Припомняме, че целият съдебен казус с двореца "Кричим" започна в средата на 2008 г, когато Симеон Сакскобургготски и сестра му заведоха дела срещу държавата в Пловдивския окръжен съд за собствеността върху имота.

Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза поискаха реституирането на 7 имота, като се позоваха на решение на Конституционния съд, с което през 1998 г. беше обявен за противоконституционен Законът за обявяване за държавна собственост на имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници.

Дворецът "Кричим" е един от 17-те царски имота, национализирани през 1947 г. На Симеон Сакскобургготски и Мария-Луиза Хробог бяха възстановени шест от тях - дворците "Врана", "Царска Бистрица" и "Ситняково", както и две планински хижи в Рила и 16 хил. дка гора.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Не се наядоха тия лешояди!Така наречения "цар" не съм го виждала, но сестра му да, ....отвратително проста и високомерна жена и грозна на всичкото отгоре.Децата ми бяха малки тогава и също бяха озадачени, че така изглежда една принцеса, защото така ния представиха.Когато децата от залата поискаха да си направят снимка с нея, тя толкова беше недружелюбна и капризна!!!!Много лош спомен имам с тая жена, много!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още