IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дворецът "Кричим" ще бъде отворен за посетители през есента

Министерството на финансите временно ще управлява бившата царска резиденция

15:09 | 11.07.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Дворецът "Кричим" ще бъде отворен за посетители през есента

От Мария Папазова, Dnes.bg

Бившият царски дворец „Кричим“ ще бъде отворен за посетители от есента, съобщи финансовият министър Симеон Дянков след заседанието на Министерския съвет.

Днес правителството взе решение временно да повери управлението на имота на Министерството на финансите. Досега резиденцията се стопанисваше от Националната служба „Охрана“.

Дянков уточни, че ресорното му ведомство ще стопанисва сградата, докато се реши какво ще бъде предназначението на всички бивши резиденции и как те биха могли да се ползват по-добре.

Финансовият министър обясни, че издръжката на резиденцията е около 700 хил. лева на година.

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза претендираха за собствеността върху двореца „Кричим“, но в началото на юни Върховният касационен съд окончателно отхвърли иска на царските наследници.

Касационният съд постанови, че решението на Конституционния съд от 1998 г., с което беше обявен за противоконституционен Законът за обявяване държавна собственост имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници, няма реституционно действие.

Все пак Сакскобургготски получи дворците "Врана", "Царска Бистрица" и "Ситняково", както и две планински хижи в Рила и 16 хил. дка гора. Миналата година обаче държавата реши да си върне имотите и Министерството на регионалното развитие и благоустройството заведе искове в съда.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още