Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Авиорегулаторът на ЕС предупреждава авиокомпаниите да не летят над Беларус

Действията на страната пораждат „сериозни съмнения относно зачитането от Беларус на международните правила за гражданската авиация, според институцията

Авиорегулаторът на ЕС предупреждава авиокомпаниите да не летят над Беларус

Снимка: архив Ройтерс

Регулаторът на въздушната безопасност на Европейския съюз (ЕС) препоръчва на авиокомпаниите да избягват полетите над Беларус, като допълва, че отклоняването на полет на Ryanair Holdings Plc в неделя поражда съмнения относно зачитането на международните авиационни правила от източноевропейската държава.

Бюлетинът за безопасност, издаден от Агенцията за авиационна безопасност на ЕС, обединява реакцията на региона, след като няколко от държавите членки на ЕС и Великобритания издадоха подобни насоки, съобщава Bloomberg.

Въпреки че препоръките не са обвързващи, авиокомпаниите обикновено ги следват.

Превозвачите започнаха да избягват Беларус по-рано тази седмица заради пренасочването на полет на Ryanair по направлението Атина – Вилнюс към Минск. Там властите задържаха журналистът дисидент Роман Протасевич.

Още по темата

Правителствата от Европа до САЩ отхвърлят твърденията на беларуските служители, че пренасочването е било заради бомбена заплаха.

Авиокомпаниите, които летят около Беларус, вече регистрират закъснения и по-голям разход на гориво.

Регулаторът посочва, че инцидентът от 23 май „представлява повишен риск за безопасността“ за полети и „поставя под въпрос способността на Беларус да предоставя безопасни аеронавигационни услуги“. Действията на страната пораждат „сериозни съмнения относно зачитането от Беларус на международните правила за гражданската авиация“.

Операциите във въздушното пространство, контролирани от Минск, трябва да се избягват, освен ако не се счете за необходимо да се осигури безопасна експлоатация в случай на непредвидени обстоятелства, казва се още в бюлетина на институцията.

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Централна и Източна Европа
Путин: Енергийните пазари са пример за изчерпания капиталистически модел