IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банка OTP придобива втората по големина банка в Словения - Nova KBM

Сделката представлява най-значимото придобиване в историята на OTP и ще ѝ позволи да стане пазарен лидер в страната

15:17 | 01.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: ОТP Bank</em></p>

Снимка: ОТP Bank

Банка OTP, компанията майка на Банка ДСК, подписа договор за придобиване на 100% от акциите на словенската банка Nova KBM, собственост на американския инвестиционен фонд Apollo Global Management, Inc. (80%) и Европейската банка за възстановяване и развитие (20%). Сделката представлява най-значимото придобиване в историята на OTP, което ще позволи на банковата група да стане лидер на пазара в Словения. Очаква се сделката да приключи през второто тримесечие на 2022 г. след получаване на всички необходими регулаторни одобрения. 

Apollo купи банката заедно с ЕБВР за 250 млн. евро от словенската държава през 2015 година. През 2019 г. американският фонд придоби и третата по големина банка, държавната Abanka, за 444 милиона евро. Двете финансови институции се обединиха през миналата година, което беше най-голямото сливане в словенския банков сектор. NKBM Group отчете нетна печалба от 210,8 милиона евро през предходната година.

OTP влезе в Словения година по-рано, когато купи SKB от френския Societe Generale за 323 милиона евро. По време на поглъщането изпълнителният директор на OTP Шандор Чани обяви по-нататъшно разрастване на словенския пазар, като се стремеше към пазарен дял от 25 до 30 процента.

Към декември 2020 г. Nova KBM е втората по големина банка в Словения с пазарен дял на активите от 20,5% и  близо 1 900 служители. Банката е ключов играч на местния банков пазар, като предлага банкови услуги за индивидуални клиенти и за малкия бизнес, както и пълния набор от банкови услуги за средни и големи бизнеси. Настоящата трансакция е ключов момент в историята на OTP. След приключването ѝ OTP, която притежава SKB Bank и Nova KBM, ще стане пазарен лидер както по кредити, така и по депозити с дял от почти 30%. 

„Досега сме приемали присъствието ни в Словения като огромна възможност и в съответствие със стратегията на OTP - от навлизането ни на пазара през 2019 г. сме търсили допълнителни възможности за растеж. Тогава придобихме четвъртия най-голям играч в словенския банков сектор, SKB Bank, която вече успешно се интегрира в OTP. С току-що обявената нова сделка OTP ще  стане пазарен лидер в Словения, като по този начин ще укрепим и без това изключителната стабилност и способността за генериране на печалба на Групата, същевременно разраствайки се по-бързо от всички наши конкуренти. Този процес няма да прекъсне, тъй като в момента проучваме възможността за по-нататъшни придобивания в региона “, коментира Ласло Волф, заместник главен изпълнителен директор на OTP. 

Унгарската банка е една от най-активните финансови институции на европейския пазар на придобивания. След финансовата криза през 2014 г. тя реализира нови транзакции и оттогава обяви закупуването на 11 финансови институции и банкови портфейли в 9 държави, като успешно завърши и интеграцията им в банковата група. Освен в Словения, Група OTP навлезе и в други нови страни като Албания и Молдова. С настоящото придобиване унгарската банкова група се превърна в най-активния консолидатор на банковия сектор в Централна и Източна Европа, като значително подобри пазарната си позиция и увеличи приноса към печалбата на членове на групата извън Унгария. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още