IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС едва ли ще изключи Русия от SWIFT засега

Според източници на Ройтерс на този етап не се обсъжда такъв ход

13:56 | 24.02.22 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images</em></p>

Снимка: Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images

Малко вероятно е на този етап Европейският съюз да предприеме стъпки за отрязване на Русия от международната система за междубанкови разплащания SWIFT, докато работи по нов пакет от санкции срещу Москва заради действията й срещу Украйна, съобщи Ройтерс, като се позова на няколко свои източници от ЕС.

Външните министри на балтийските държави, управлявани някога от Москва, а днес членки на НАТО и ЕС, призоваха в четвъртък да бъде спрян достъпът на Русия до SWIFT. Други държави членки на ЕС обаче не са склонни да направят подобен ход, тъй като макар че това би ударило тежко руските банки, то би затруднило европейските кредитори да си върнат парите, а Русия така или иначе изгражда алтернативна платежна система.

"Спешността и консенсусът са първостепенен приоритет в момента", е казал дипломат от ЕС, добавяйки, че на този етап това означава да не се засяга SWIFT, защото това би имало широкообхватни последици, дори и в Европа.

Друг дипломат от ЕС е заявил: "Не ми е известно споразумение (за санкции със SWIFT) в този момент".

Данни на Банката за международни разплащания (BIS) показват, че европейските кредитори държат лъвския дял от експозициите на стойност близо 30 млрд. долара на чуждестранни банки към Русия.

Базираната в Белгия мрежа SWIFT, широко използвана от банките за изпращане и получаване на нареждания или информация за парични преводи, е под надзора на централните банки в САЩ, Япония и Европа.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 4
pjc50313869
преди 2 години
Ооо, само гледай, отивай бърже и обрърни копейките в долари, че няма да останат за безир в пРосия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още